Nesant sezoninio darbo sutarties, rizikuoja ir darbdavys, ir darbuotojas

Įdarbinant nepilnamečius būtinas sutikimas

Anot I. Janukevičienės, Lietuvoje sezoniniam darbui gali būti įdarbinami ne jaunesni nei 14 metų asmenys. Priimdamas į darbą 14 ar 15 metų asmenį, darbdavys privalo gauti bent vieno iš jo tėvų bei paauglio sveikatą prižiūrinčios medicinos įstaigos leidimą. Be to, jei moksleivis dirba mokslo metų metu, reikalingas ir mokyklos leidimas.

R. Petrauskaitės-Banienės teigimu, darbdaviams nėra ypatingų kliūčių norint įdarbinti nepilnamečius, bet tam tikri apribojimai visgi yra taikomi. Pasak jos, Lietuvoje laikomasi Europos Sąjungos nustatytų reikalavimų.

„Pavyzdžiui, nepilnamečiams draudžiama skirti dirbti viršvalandžius naktį ar leisti juos į komandiruotes. Be to, paskirti nepilnamečius dirbti švenčių dienomis darbdavys gali tik su jų sutikimu. Pilnametystės neturintys darbuotojai patys gali pasirinkti atostogų laiką“, – sako VDI atstovė.

I. Janukevičienės teigimu, skirtingai nei už sezoninį darbą, studentai negauna atlygio už studijų metais atliekamą praktiką: „Atliekant praktiką, pasirašoma trišalė sutartis tarp studento, įmonės ir mokymo įstaigos. Tai nėra darbo santykiai, ir užmokestis nėra mokamas.“

Tačiau bandomasis laikotarpis, kai žmogus, dažnai dar studijuodamas arba neseniai baigęs studijas, pradeda dirbti kokioje nors įmonėje, turi būti įformintas darbo sutartimi.

„Sudarydamos darbo sutartį, šalys gali susitarti dėl bandomojo laikotarpio, kuris gali trukti ne ilgiau nei tris mėnesius. Išbandymas gali būti tiek darbdavio, tiek darbuotojo iniciatyva. Būna, kai darbuotojas nori pasižiūrėti, ar jam tiks šis darbas, o ir darbdavys – patikrinti darbuotoją. Arba abiejų šalių iniciatyva“, – sako I. Janukevičienė.

Pasak jos, bandomuoju laikotarpiu darbuotojui suteikiamos tokios pačios garantijos kaip įprastai, tačiau paprastesnė darbuotojo atleidimo iš darbo tvarka. I. Janukevičienė sako, kad bandomuoju laikotarpiu darbdavys gali atleisti darbuotoją ne tik dėl konkrečių nusižengimų, bet ir dėl to, kad šis atrodo netinkamas tokiam darbui.

„Jei darbuotojas nesugeba atlikti darbo, įspėjęs prieš 3 darbo dienas, darbdavys gali jį atleisti iš darbo dėl nepatenkinamų rezultatų. Taip pat ir darbuotojas gali savo noru palikti darbą. Jei darbas nepatiko ir darbuotojas nenori daugiau dirbti, jis gali įspėti darbdavį apie darbo sutarties nutraukimą prieš tris, o ne prieš 14 darbo dienų“, – teigia I. Janukevičienė.

Nepasirašius sutarties kyla rizika

Pasak pašnekovių, sezoninio darbo sutartį būtina pasirašyti net tada, jei sezoninio darbo laikotarpis trunka vos kelias savaites. Jų teigimu, nepasirašius darbo sutarties, kyla rizika ne tik darbuotojui, bet ir darbdaviui, nes už nelegaliai priimtą darbuotoją gresia didelės baudos.

„Darbdavys rizikuoja priimdamas dirbti be darbo sutarties. Galbūt jis neapdraus darbuotojo, nemokės mokesčių ir jam bus pigiau, bet reikia turėti omenyje, kad už tai numatyta administracinė atsakomybė. Ar darbas legalus, ar ne, sprendimą priima teismas“, – teigia R. Petrauskaitė-Banienė.

Ji priduria, kad jei darbuotojas įtaria, jog darbas gali būti nelegalus, reikia kreiptis į VDI, nes, dirbdamas nelegaliai, darbuotojas gali nukentėti finansiškai.

„Pirmiausia, darbuotojas gali nukentėti dėl nesąžiningo darbdavio, kuris gali nesumokėti darbo užmokesčio. Jei darbuotojas nebus oficialiai įdarbintas ir, neduok Dieve, įvyks nelaimingas atsitikimas ar žmogus susirgs, jis negaus jokių socialinių garantijų“, – sako R. Petrauskaitė-Banienė.

Tokiu atveju, pataria specialistė, galima kreiptis su skundu į VDI, kuri atliks tyrimą. Jeigu ji nustatys nelegalaus darbo požymių, imsis priemonių – darbdaviui grės administracinė atsakomybė, baudos. Antra, priduria R. Petrauskaitė-Banienė, asmuo gali kreiptis į VDI teritorinių skyrių darbo ginčų komisijas. Jei bus įrodyta, kad darbas buvo atliekamas ir atitinkamas darbo užmokestis buvo iš anksto suderėtas, komisija gali priimti sprendimą ir išieškoti neišmokėtą darbo užmokestį.

Pasak VDI atstovės, prieš įsidarbindamas sezoniniam darbui, darbuotojas gali pradėti dirbti tik pasirašęs darbo sutartį.

Taip pat, pabrėžia R. Petrauskaitė-Banienė, apie įtariamus nelegalaus darbo atvejus būtina informuoti VDI: „Galima rašyti elektroniniu paštu info@vdi.lt arba skambinti pasitikėjimo telefonu 2139750 bei konsultaciniu telefono numeriu 2139772.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių