Prancūzijos dovana – Sauvignon Blanc

Viena populiariausių vynuogių rūšių gaminant baltąjį vyną – Sauvignon Blanc. Lengvi, gaivaus skonio vynai pagardina šaltuosius užkandžius, vištieną ar žuvį.

Sauvignon Blanc vynuogės, ko gero, drąsiai pretenduoja į pirmas dvi vietas pasaulyje kaip žaliava, naudojama gaminant baltąjį vyną. Šių vynuogių kilmės šalis yra Prancūzija. Manoma, kad šiai vynuogių rūšiai yra apie 300 metų.

Vyno, pagaminto iš Sauvignon Blanc vynuogių, galima atrasti visose vyno šalyse. Vynas yra gaivaus vaisių skonio, lengvas, uogų ir gėlių aromato, šviesiai geltonos spalvos. Tačiau spalvą ir aromatą taip pat lemia vyno gamybos būdas, klimatas ir dirvožemis.

"Vyno kokybei labai didelę įtaką turi ir tai, kiek vynuogės prisirpusios. Vynmedį nugenėjus (lapus, šakas ir uogas nupjovus) laiku, suteikiama galimybė vynmedžiui gauti daugiau šilumos bei saulės – tai turi didelę reikšmę sirpstant uogoms. Bet, kaip ir visur šiame pasaulyje, kas per daug, tas nesveika", – sakė vyno namų "Vintana" vadybininkas Albertas Koncijalovas.

"Užrašas "Sauvignon Blanc" butelio etiketėje dar nereiškia, kad vynas bus pagamintas tik iš šių vynuogių. Naujojo pasaulio vyndariai dažnai įmaišo ir kitokių vynuogių vyno, siekdami išgauti geresnių vyno kokybės savybių (Semillon vynuogės – Naujoji Zelandija). To nedaro Europos vyndariai.

Senajame pasaulyje žymiausi vynai gaminami Prancūzijoje, o naujajame pirmauja Naujoji Zelandija. Tai nereiškia, kad kitos šalys susitaikė su šia padėtimi. Tiek italai Europoje, tiek Pietų Afrika stengiasi neatsilikti nuo lyderių, – pasakojo vyno žinovas ir pridūrė: – Vynas, pagamintas iš Sauvignon vynuogių, puikiai dera prie šaltųjų užkandžių, daržovių sriubų, ant grotelių keptų jūros gėrybių bei žuvies, vištienos. Pabandykite pagrindinius patiekalus pagardinti šparagais", – patarė A.Koncijalovas.


Galite paragauti:

Castillo Varez Sauvignon Blanc 2006

Alkoholio tūris: 13,5 proc.

Kilmė: Čilė, Centrinio slėnio regionas

Kaina: 21,9 lito

Pierpaolo Pecorari Altis Sauvignon IGT 2007

Alkoholio tūris: 12,5 proc.

Kilmė: Italija, Friulio-Venecijos-Džulijos regionas

Kaina: 44 litai

Galima įsigyti: vyno namuose "Vintana", Tilto g. 6-8, arba parduotuvėje "Vintana gourmet", Polocko g. 32.


Šiame straipsnyje: baltas vynasvynaiIM300061885

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių