Vienos Paryžiaus kepyklos konditerijos šefas iškočiojo tešlą kruasanams su šokoladu. Deja, netrukus kepinį gali tekti branginti, mat brangsta žaliavos.
„Nuo rugsėjo sviesto kaina padidėjo mažiausiai 25 proc. Šiandien jo kaina yra apie 10 eurų už kilogramą. Rugsėjį mokėjome apie aštuonis eurus“, – teigė kepyklos savininkas ir vyriausiasis konditeris Arnaud'as Delmontel'as.
LNK stop kadras.
Per metus sviestas Europos Sąjungos šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, pabrango maždaug ketvirtadaliu, kai kur, pavyzdžiui Vokietijoje, net dvigubai. Kai kurios kepyklos vietoje sviesto ėmė naudoti pigesnį margariną.
„Tai tarsi parduotumėte „Ferrari“ su „Dacia“ varikliu, bet pristatytumėte jį kaip „Ferrari“. Tam tikru momentu tai nebeveiks. Žmonės tai pastebės“, – įsitikinęs A. Delmontel'as.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
Sviesto brangimą daugiausia lemia pasaulinis pieno trūkumas, kurį lemia mažėjanti pieno gamyba, įskaitant Jungtines Valstijas ir Naująją Zelandiją, didžiausias pasaulyje sviesto eksportuotojas. Kadangi sviestas parduodamas standartiniais dydžiais, maisto gamintojai negali nuslėpti kainų šuolių mažindami pakuočių dydžius. Tačiau galima sumažinti kepinius.
„Galima gaminti mažesnius kruasanus, nors klientai visada turi galimybę sužinoti kainas ir svorį, bet tai vienintelis būdas. Mokesčiai, darbuotojų algos, elektra, vanduo – visa tai reikia valdyti. Viena vertus, iš tavęs tikimasi, kad tavo klientai bus patenkinti, bet taip pat turi būti protingas verslo savininkas, jei nori išgyventi ilgalaikėje perspektyvoje“, – aiškino A. Delmontel'as.
Ilgus dešimtmečius sviestas buvo smerkiamas kaip nesveikas, tačiau pastaraisiais metais jo įvaizdis pagerėjo dėl tyrimų, kurie parodė, kad riebalai nėra tokie žalingi sveikatai, kaip anksčiau manyta.
(be temos)
(be temos)
(be temos)