Pereiti į pagrindinį turinį

Vietoj namų šurmulio – linksmybės restorane

2024-12-22 05:00

Klaipėdoje keičiasi švenčių tradicijos – vis daugiau žmonių Kūčių vakarienės patiekalus užsisako iš mėgstamų kavinių, o Kalėdas ir Naujuosius mieliau švenčia restoranuose. Tuomet nereikia rūpintis svečių priėmimu, namų tvarkymu, be to, dar galima pažiūrėti ir šventinę programą.

Pokytis: Naujųjų metų sutiktuvės vis dažniau vyksta ne namuose. Pokytis: Naujųjų metų sutiktuvės vis dažniau vyksta ne namuose. Pokytis: Naujųjų metų sutiktuvės vis dažniau vyksta ne namuose.

Lygiuojamasi į sostinę

Dalis uostamiesčio restoranų ir kavinių savo lankytojams siūlo šiųmetines šventes sutikti kitaip – negaišti laiko gaminant Kūčių vakarienę, Kalėdų ar Naujųjų metų patiekalus ir atvykti į jau suorganizuotą šventę.

Viskas, ką esą klientams reikia padaryti, – rezervuoti staliuką.

Pasak Klaipėdos viešbučių ir restoranų asociacijos valdybos nario Jevgenijaus Sokolovo, užsisakyti Kūčių vakarienei skirtus patiekalus iš restoranų užsimano vis daugiau klaipėdiečių.

Tačiau palyginti su Vilniumi, uostamiestyje susidomėjimas esą mažesnis.

„Ženkliai aktyvesnis susidomėjimas Klaipėdoje buvo COVID-19 laikotarpiu, paskui sumažėjo, o dabar jaučiame grįžtantį susidomėjimą. Vilniuje dauguma restoranų net neturi laisvų laikų, nes vyksta tam tikrų patiekalų kiekio atidavimas tam tikromis valandomis. Ir Klaipėdoje jaučiamas stipriai augantis susidomėjimas. Jeigu kas nors šiais metais planuoja negaminti, o užsisakyti, rekomenduotume tuo pasirūpinti nedelsiant“, – sakė J. Sokolovas.

Jevgenijus Sokolovas. Vytauto Petriko nuotr.

Populiariausi – žuvų patiekalai

Anot J. Sokolovo, apie išaugusį poreikį byloja tai, kad vis daugiau žmonių kreipiasi į uostamiesčio restoranus dėl Kūčių vakarienės patiekalų.

Šie metai yra pirmieji, kai žmonės pradeda atsipalaiduoti ir džiaugtis gyvenimu.

„Poreikis tikrai augantis. Vis daugiau žmonių atranda tokį sprendimą, kad nebereikia gaminti, gaišti laiko. Žmonės nori kažko nestandartinio, tad gali gauti nestandartinę vakarienę iš savo mėgstamo restorano į savo namus“, – tikino pašnekovas.

Siūlomi patiekalai dažniausiai būna tradiciniai Kūčių gardumynai, vyrauja įvairūs žuvų patiekalai.

„Dažniausiai būna specialūs pasiūlymai būtent Kūčioms. Pavyzdžiui, restobaras „Gaisrinė“ siūlo tikrai įdomius variantus, daugiausia – žuvų patiekalus. Visi restoranai jau yra pasiskelbę meniu savo socialiniuose tinkluose. Per Naujuosius metus žmonės užsisako patiekalus iš standartinio meniu, o Kūčioms dažniausiai jau būna paruoštas specialus pasiūlymas už atskirą kainodarą“, – aiškino J. Sokolovas.

Palengvina gyvenimą

Pasak J. Sokolovo, Melnragėje esantis restoranas „Toli nuo klasikos“ taip pat siūlo įvairius patiekalus švenčių proga, klaipėdiečiai šiais pasiūlymais esą pasinaudoja.

„Tačiau jo atstovai jau seniau sakė, kad pas juos viskas užpildyta. Kadangi savininkė yra patiekalų kūrėja, tai tikrai sugalvoja ką nors įdomaus. Vilniuje kiekvienas restoranas siūlo ką nors ypatingo. Būna, kad visi Kūčių patiekalai užsakomi dar spalio mėnesį ar lapkričio pabaigoje. O Klaipėdoje to dar nėra, bet tikrai jaučiamas aktyvesnis susidomėjimas kiekvienais metais, ir vis daugiau restoranų žada šią tradiciją tęsti bei siūlyti tokią paslaugą, kad žmonėms būtų paprastesnis gyvenimas“, – pasakojo pašnekovas.

Kitaip: vietoj sėdėjimo prie nukrauto stalo namuose dalis klaipėdiečių šventes mieliau linkę švęsti restoranuose. Vytauto Petriko nuotr.

Susitikti su draugais

Kūčių vakarienę klaipėdiečiai įpratę valgyti namuose, bet vis daugiau maistą šiai šventei užsisako iš restoranų.

O per Kalėdas ir Naujuosius metus žmonės mėgsta pavalgyti restoranuose, tad iš anksto rezervuoja staliukus.

„Kaip bebūtų, Klaipėdoje gyvena nemažai rusakalbių, kuriems Kalėdos yra kitą dieną. Nemažai yra ir jūreivių, kurie per kalendorines Kalėdas grįžta namo ir neturi kur leisti laiko bei nori išeiti, susitikti su draugais, giminėmis. Tad tiek Kūčių, tiek Kalėdų laikotarpiu tai tikrai yra populiaru“, – tikino J. Sokolovas ir pridūrė, kad nors dalis restoranų per šventes nedirba, tie, kurie dirba, tikrai sulaukia daugybės klientų.

Ypatingo meniu Kalėdoms esą nėra, tad galima rinktis iš meniu nurodytų patiekalų.

„Pavyzdžiui, „Gaisrinėje“ norint gauti staliuką savaitgaliais arba šventinėmis dienomis, visada rekomenduojamos išankstinės rezervacijos, nes labai dažnai tiesiog nebėra vietų, ypač jeigu ateina didesnė kompanija. Staliuką dviem gal ir galima atrasti, bet jeigu nori ateiti iki dešimties žmonių, reikėtų rezervuoti iš anksto“, – priminė J. Sokolovas.

Vėl nori džiaugtis

Nerezervavus staliuko restorane Naujųjų metų išvakarėms, jį gauti esą neįmanoma.

„Vienareikšmiškai – tik iš anksto. Per Naujuosius visi restoranai siūlo kokią nors programą. Tad tiesiog sugalvoti gruodžio 31-ąją ir kur nors nueiti, sakyčiau, nėra galimybių. Maisto išsinešti galima užsisakyti, bet tai reikėtų daryti 17–18 val. Viešbučiuose svečiai užpildo naujametinius vakarus, o restoranuose arba dalis jau nebeturi vietų, arba turi vos kelias. „Gaisrinėje“ jau užimta apie 70 proc. vietų ir tikrai jų nebeliks dar iki Kalėdų“, – svarstė J. Sokolovas.

Akivaizdu, kad švenčių tradicijos išties kinta, tačiau kas šiems pokyčiams labiausiai daro įtaką?

„Po COVID-19 žmonės tik dabar nori švęsti gyvenimą ir juo džiaugtis. Dar dalis žmonių jaučia viruso pasekmes, dalis bijo dabartinės situacijos. Karas gal tokia ilgalaikė baimė – yra tų, kurie bijo ir masinių renginių, ir išėjimo iš namų. Nepaisant viso to, šie metai yra pirmieji, kai žmonės pradeda atsipalaiduoti ir džiaugtis gyvenimu, kaip buvo iki COVID-19“, – pastebėjo J. Sokolovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Pelėda

Nei virti, nei kepti, nei valinėtis-šlavinėtis, ypač po šventės. O tuo labiau nereikia kelias dienas valgyti "pasenusio" maisto.
0
-1
pensininkė

na va pilni restoranai , pilni viešbučiai , o verslininkai dejuoja kad neišgyvena dėl padidinto PVM , visi įprato dejuoti atrodo kad nuo to bus gėriau,
9
0
Visi komentarai (2)

Daugiau naujienų