Pereiti į pagrindinį turinį

ESBO: rinkimams Kazachstane stigo "tikrosios demokratijos"

2011-04-04 16:13
ESBO: rinkimams Kazachstane stigo "tikrosios demokratijos"
ESBO: rinkimams Kazachstane stigo "tikrosios demokratijos" / Scanpix nuotr.

Kazachstane vykę prezidento rinkimai, kuriuos laimėjo 95 proc. balsų surinkęs veteranas šalies lyderis Nursultanas Nazarbajevas, neatitiko "tikrosios demokratijos" standartų, pirmadienį paskelbė Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėtojai.

"Reformos, reikalingos tikrai demokratiškiems rinkimams surengti, dar turi materializuotis, nes šie rinkimai atskleidė trūkumų, panašių į fiksuotus per ankstesnį balsavimą", - sakoma stebėtojų misijos pranešime.

Ilgalaikės rinkimų stebėjimo misijos vadovas Daanas Evertsas pareiškė: "Apgailestaudami turime daryti išvadą, kad šie rinkimai galėjo ir turėjo būti geresni. Jie pademonstravo, kaip svarbu įgyvendinti seniai laukiamas reformas".

Pranešime akcentuojama šių rinkimų "nekonkurencinė aplinka", nes trys opozicijos kandidatai nesistengė mesti iššūkio N.Nazarbajevui, taip pat "varžanti" atmosfera žiniasklaidoje, kuri skatino "savicenzūrą".

Stebėtojai informavo apie "rimtus pažeidimus, tarp jų apie gausius atvejus, kai balsavusiųjų sąrašuose buvo randama daug iš pažiūros identiškų parašų, taip pat atvejų, kai rinkėjai įmesdavo po kelis balsalapius", nurodoma ESBO pranešime.

Pasak stebėtojų, "reformas, būtinas tikrai demokratiškiems rinkimams surengti, dar reikės įvykdyti".

"Tuo metu, kai Kazachstanas daug pasiekė nuo nepriklausomybės atgavimo, šie rinkimai parodė, jog šalis dar turi daug nuveikti, kad atitiktų demokratijos įsipareigojimus, ypač susirinkimų ir spaudos laisvės srityje", - sakė ESBO stebėtojų misijos koordinatorius ir ESBO Parlamentinės Asamblėjos stebėtojų delegacijos vadovas Tonino Picula.

"Nors šie rinkimai parodė, jog nėra pažangos, kurios buvo tikėtasi, mes viliamės, jog šalis iš to pasimokys, kad galėtų pagerinti būsimas rinkimų kampanijas ir užtikrinti tikrą rungtyniavimą", - pabrėžė T.Picula.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų