Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelio kareivis Shalitas paleistas Egipte (papildyta)

2011-10-18 14:30
Izraelio kareivis Shalitas paleistas Egipte (papildyta)
Izraelio kareivis Shalitas paleistas Egipte (papildyta) / Scanpix nuotr.

Izraelio kareivis Giladas Shalitas, kuris nelaisvėje Gazos Ruože buvo laikomas daugiau kaip penkerius metus, antradienį atvyko į Egiptą, žurnalistams sakė šaltinis Izraelio armijoje.

„Jį “Hamas„ prieš 10 minučių pervežė į Egiptą, ir vienas izraeliečių pulkininkas patikrins jo sveikatos būklę, - sakė jis. - Po to, maždaug 9 val. (10 val. Lietuvos laiku), jis bus pervežtas į Izraelį“.

„Hamas“ televizija „al Aqsa“ pranešė, kad aukšto rango „Hamas“ pareigūnų delegacija atvyko į Egiptą perduoti G.Shalito ir pasveikinti gražinamų kalinių.

Per kruopščiai apgalvotą operaciją G.Shalitas vėliau bus išvežtas per Egipto sieną į Izraelį, tada išskraidintas į oro pajėgų bazę Izraelio centrinėje dalyje, kur jis susitiks su savo šeima.

G.Shalito tėvas Noamas davė trumpą interviu televizijai pakeliui į šią karinę bazę. Paklaustas, ar ši diena yra laimingiausia jo gyvenime, vyras atsakė: „Taip, galima daryti tokią prielaidą.“

Noamas Shalitas tapo žinomas daugeliui izraeliečių dėl savo aktyvaus spaudimo vyriausybei siekti, kad 25 metų karys būtų grąžintas namo.

Antradienį paryčiais baltų mikroautobusų ir sunkvežimių kolona išvežė šimtus palestiniečių kalinių į Vakarų Krantą ir prie Izraelio sienos su Egiptu, kuri jie bus paleisti.

Gazos mieste ruošiamasi masiniam paleistų kalinių sutikimo mitingui. „Hamas“ organizatoriai išrikiavo eilėmis tūkstančius plastikinių kėdžių ir pastatė didelę sceną, ant kurios tilps šimtai žmonių. Pakyla buvo papuošta didžiuliu piešiniu, vaizduojančiu G.Shalito paėmimo į nelaisvę operaciją. „Hamas“ darbuotojai atvykstantiems žmonėms dalijo sumuštinius ir gaiviuosius gėrimus.

Aplink aikštę ant namų stogų budi ginkluoti „Hamas“ apsaugininkai.

Tuo tarpu Vakarų Krante, esančiame kitapus Izraelio, apie 200 artimųjų laukė atvežamų kalinių.

„Mes taip susijaudinę, kad net užima kvapą, - sakė Mariam Shkair, laukdama savo brolio - 52 metų Abdel Latifo, kuris kalėjo 25 metus už Izraelio kario nužudymą. - Laukiame, kada galėsime jį apkabinti.“

Kai kurie artimieji laikė iškėlę Palestinos arba žalias „Hamas“ vėliavas. Grupė jaunų vyrų skandavo: „Mes tęsime savo kovą.“

Apsikeitimas vyksta per tarpininkus egiptiečius, nes Izraelis ir „Hamas“ tiesioginių ryšių nepalaiko. Šį žingsnį Izraelyje daug kas kritikuoja, tačiau teismas atmetė apeliacijas, galėjusias sutrukdyti kalinių paleidimą. Beveik 300 paleidžiamų palestiniečių buvo skirtos ilgos laisvės atėmimo bausmės dėl dalyvavimo kruvinuose išpuoliuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų