Pereiti į pagrindinį turinį

M.Romney užsitikrino svarią pergalę Naujajame Hampšyre

2012-01-11 13:23
M.Romney užsitikrino svarią pergalę Naujajame Hampšyre
M.Romney užsitikrino svarią pergalę Naujajame Hampšyre / Scanpix nuotr.

Buvęs Masačusetso gubernatorius Mittas Romney antradienį užsitikrino svarią pergalę Naujajame Hampšyre per respublikonų prezidento rinkimų kampanijos pirminį balsavimą, tapdamas aiškiu favoritu mesti iššūkį JAV prezidentui Barackui Obamai ateinantį lapkritį.

Milijonierius rizikos kapitalistas nedelsdamas nukreipė žvilgsnį į sausio 21 dieną vyksiančius pirminius rinkimus Pietų Karolinoje, taip pat Floridoje sausio 31 dieną. Jeigu M.Romney pavyktų iškovoti pergales šiose valstijose, jis beveik neabejotinai būtų iškeltas respublikonų kandidatu.

B.Obamai „pristigo sumanymų. Dabar jam pradeda stigti pasiteisinimų. Šį vakarą prašome gerųjų Pietų Karolinos žmonių prisidėti prie Naujojoe Hampšyro piliečių ir pasirūpinti, kad 2012-ieji taptų metais, per kuriuos jam pristigs laiko“, skelbė M.Romney.

Apklausos rodo, kad M.Romney pagal populiarumą lenkia savo labiau konservatyvių pažiūrų varžovus abiejuose būsimuose mūšių laukuose - didelėse valstijose, kuriose jo gerai sutepta ir puikiai finansuojama rinkimų kampanijos mašina gali sutriuškinti varžovus.

Kaip rodo negalutiniai rezultatai, M.Romney lengvai laimės Naujajame Hampšyre ir taps pirmuoju nuo 1976 metų respublikonų pretendentu, neužimančiu prezidento posto, iškovojusiu pergalę tiek šioje valstijoje, tiek per ankstesnį balsavimą Ajovos rinkėjų sueigose.

Suskaičiavus balsus 83 proc. apylinkių, M.Romney veržėsi į pergalė, surinkęs apie 39 proc. balsų.

Atlaikęs 11 valandų trukusį savo varžovų respublikonų agitacijos puolimą, per kurį jis buvo vaizduojamas kietaširdžiu biznieriumi, išmetančiu žmones iš darbo, M.Romney ryžtingai pateikinėjo patirtį versle kaip pagrindinį savo privalumą.

„Neabejokite - per šią kampaniją aš siūlysiu aiškiai ir be kompromisų ginti amerikietiškuosius ekonominės laisvės idealus“, - sakė jis.

M.Romney tvirtino, kad dėl savo laimėjimų privačiame sektoriuje jis yra geriausias kandidatas susigrumti su B.Obama, kurio perrinkimo kampaniją temdo pašlijusi JAV ekonomika ir didelis nedarbas.

B.Obama „nori teisti laisvąjį verslą. Per kelias pastarąsias dienas matėme, kad kai kurie nusivylę respublikonai suvienijo su juo jėgas. Tai didžiulė mūsų partijos ir šalies klaida“, skelbė M.Romney.

„Ši šalis jau turi lyderį, kuris mus skaldo karčia pavydo politika. Mes privalome pateikti alternatyvią viziją. Esu pasiruošęs vesti mus kitokiu keliu, kuriame būtume pakylėti savo troškimo siekti sėkmės, o ne tempiami žemyn sėkmės keliamo apmaudo“, - aiškino jis.

Veteranas Atstovų Rūmų narys iš Teksaso Ronas Paulas, pasisakantis už „mažą vyriausybę“ ir nepritariantis JAV karinėms intervencijoms užsienyje, stodamas prieš tradicinę respublikonų poziciją, Naujajame Hampšyre tikriausiai liks antras, surinkęs apie 23 proc. balsų.

„Mes miname jam ant kulnų!“ - R.Paulas pareiškė savo triukšmingiems šalininkams, kurie skandavo „Prezidentas Paulas!“

„Šį vakarą patyrėme laisvės idėjos pergalę“, - sakė jis.

Buvęs JAV ambasadorius Kinijoje Jonas Huntsmanas, kuris savo politinius planus siejo su sėkme šioje valstijoje, veikiausiai užims trečią vietą, surinkęs apie 17 proc. balsų. Jis gerai pasirodė per praeitą savaitgalį vykusius debatus ir demonstravo kovingumą.

„Ponios ir ponai, manau, kad dalyvaujame medžioklėje!“ - jis sakė per susitikimą su savo šalininkais, akivaizdžiai darydamas aliuziją į savo pavardę, kuri anglų kalba reiškia „Medžiotojas“.

„Sakyčiau, trečia vieta yra bilietas važiuoti toliau!“ - pridūrė J.Huntsmanas.

Ketvirtas liko buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas, surinkęs 10 proc., o konservatyvių krikščioniškų pažiūrų buvęs senatorius Rickas Santorumas nedaug nuo jo atsiliko, užsitikrinęs 9 proc. palaikymą.

Tuo tarpu Teksaso gubernatorius Rickas Perry, kuris ignoravo rinkimus Naujajame Hampšyre ir visą dėmesį sutelkė į Pietų Karoliną, šįkart tesugraibė apie procentą balsų.

„Mes vykstame į Pietų Karoliną“, - pažadėjo R.Santorumas.

N.Gingrichas taip pat žadėjo tęsti kovą Pietų Karolinoje, pripažindamas priešakyje laukiančius „bauginančius iššūkius“, tačiau tvirtindamas: „Padarysiu viską, ką galiu, kad užsitikrinčiau galimybę atstovauti jums ateinantį rudenį debatuose, o vėliau ir pergalėje prieš Baracką Obamą.“

N.Gingricho vakarėlyje po balsavimo dalyvių buvo negausu, o kai kurie jo šalininkai atvirai reiškė nusivylimą.

„Tikiuosi, kad jam seksis Pietų Karolinoje. Nežinau, ar jis dar galės tęsti daug ilgiau. Galbūt visur laimės Mittas. Tačiau niekada negali žinoti“, - sakė į pensiją išėjęs statybininkas iš Derio, 73 metų Gailas Gorhamas.

„Nemanau, kad Mittui gerai seksis Pietuose, - samprotavo 64 metų Linda Dupree, dirbanti vienoje įmonėje Kamptono mieste. - Vien tai, kad Romney laimėjo dviejose valstijose, nereiškia, kad viskas baigta.“

Daug lėšų savo kampanijai skyręs ir įtakingų veikėjų palaikomas M.Romney susikūrė sunkiai įveikiamo kandidato įvaizdį, bet daugelis abejoja, ar jis yra pakankamai konservatyvių pažiūrų, o visoje šalyje jo populiarumas tarp respublikonų iki šiol nebuvo viršijęs 30 proc..

Pietų Karolinoje M.Romney nepalankiai vertina konservatyvių pažiūrų rinkėjai, laikantys jį prisitaikėliu, o evangelikai baidosi jo išpažįstamo mormonų tikėjimo. Tačiau M.Romney palaiko šios valstijos gubernatorė Nikki Haley.

Švęsdama pergalę savo kampanijos štabe M.Romney švytėjo džiaugsmu. Šis paprastai santūrus kandidatas netgi leido sau pašokti, kai jo šalininkai dainavo, pritardami Neilo Diamondo dainai „Sweet Caroline“.

Tuo tarpu B.Obama per demokratų pirminius rinkimus Naujajame Hampšyre nesulaukė rimtų varžovų: tarp 13 pretendentų buvo už „mokesčių įšaldymą“ pasisakantis Craigas Freisas ir ekscentriškas aktyvistas Verminas Supreme'as, kuris pastarąsias kelias dienas lankydavosi respublikonų mitinguose ir kalbas sakančius kandidatus trikdydavo leisdamas sireną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų