Pereiti į pagrindinį turinį

Nobelio ekonomikos premija skirta amerikiečiams

2011-10-10 20:58
Nobelio ekonomikos premija skirta amerikiečiams
Nobelio ekonomikos premija skirta amerikiečiams / Scanpix nuotr.

2011 metų Nobelio ekonomikos premiją pelnė amerikiečiai Thomas Sargentas ir Christopheris Simsas.

Pasak Švedijos karališkosios mokslų akademijos, premija skirta šiems tyrėjams „už priežasčių ir pasekmių makroekonomikoje empirinius tyrimus“.

Šį apdovanojimą, kurio oficialus pavadinimas - Švedijos valstybinio banko ekonomikos mokslų premija Alfredo Nobelio atminimui, teikiantis komitetas nurodė, kad 2011 metų laureatai išplėtojo metodus, padedančius atsakyti, kaip ekonomikos augimas ir infliacija yra veikiami laikino palūkanų padidėjimo arba mokesčių sumažinimo.

Šių metų laureatai „išvystė metodus, padedančius atsakyti... į klausimus, susijusios su priežastiniais ryšiais tarp ekonomikos politikos ir įvairių makroekonomikos kintamųjų, tokių kaip BVP (bendrasis vidaus produktas), nedarbas ir investicijos“, paskelbė komitetas.

Th.Sargentas darbavosi struktūrinės makroekonomikos srityje, o jo rezultatai gali būti naudojami analizuojant nuolatinius pokyčius ekonomikos politikoje.

„Šis metodas gali būti taikomas nagrinėjant makroekonominius ryšius, kai namų ūkiai ir bendrovės tikslina savo lūkesčius pagal ekonomikos vystymąsi“, - pridūrė premiją teikiantis komitetas.

Tuo tarpu Ch.Simso metodas pagrįstas „vektorine autoregresija ir rodo, kaip ekonomika veikiama ekonominės politikos ir kitų veiksnių laikinų pokyčių“ - pavyzdžiui, centrinių bankų palūkanų normų didinimo.

Nors abu ekonomistai dirbo atskirai, jų sukurti metodai papildo vieni kitus ir „buvo taikomi tyrėjų ir politikos kūrėjų visame pasaulyje... (Jų metodai) yra esminiai įrankiai makroekonomikos analizėje“, nurodė komitetas.

68 metų Th.Sargentas ir to paties amžiaus Ch.Simsas šiuos tyrimus nepriklausomai atliko praeito amžiaus 8-ame ir 9-ame dešimtmetyje. Jiedu pasidalys 10 milijonų Švedijos kronų (3,8 mln. litų) premiją.

Th.Sargentas yra Niujorko universiteto ekonomikos ir verslo profesorius, o Ch.Simsas - Prinstono universiteto

ekonomikos ir bankininkystės profesorius.

Nobelio ekonomikos premija yra paskutinė šiemet paskirta Nobelio premija, kurią minėdamas trijų šimtų metų jubiliejų švedų išradėjo ir verslininko Alfredo Nobelio atminimui įsteigė Švedijos centrinis bankas „Riksbank“.

Praėjusiais metais ši 1968 metais įsteigta premija atiteko dviem amerikiečiams - Peteriui Diamondui ir Dale'ui Mortensenui, taip pat vienam Kipro bei Didžiosios Britanijos pilietybę turinčiam ekonomistui Christopheriui Pissaridesui už darbą, kuris gali paaiškinti, kaip nedarbas, laisvos darbo vietos ir atlyginimai yra veikiami reguliavimo ir politikos.

Nobelio ekonomikos premija pirmą kartą buvo įteikta 1969 metais. Nuo tada ekonomikos premiją gavo 69 laureatai, iš jų 47 amerikiečiai ir tik viena moteris – Elinor Ostrom.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai bus minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės.

1896 metais mirusio pramonininko, kuris išrado dinamitą, premijos pirmą kartą buvo įteiktos 1901 metais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų