Rusija perspėja Lenkiją nepriimti JAV naikintuvų

Rusija ketvirtadienį perspėjo Lenkiją nedislokuoti savo teritorijoje JAV naikintuvų F-16, kurie šioje šalyje turėtų atsirasti nuo 20113 metų, pabrėždama, jog tokiu atveju Maskva imtųsi atsakomųjų veiksmų.

Lenkijos gynybos ministras Bogdanas Klichas praeitą mėnesį paskelbė, kad jo šalis priims JAV pasiūlymą dislokuoti naikintuvus F-16, transporto lėktuvus "Hercules" ir jų įgulas.


"Tikiuosi, jog tai prasidės 2013 metais", - B.Klichas sakė komerciniam radijui TOK FM.

Rusijos gynybos ministerijos ketvirtadienį paskelbtame pranešime sakoma, kad Maskva "atsižvelgtų į Amerikos ir Lenkijos planus bei įgyvendintų savo ginkluotųjų pajėgų vystymo projektus".

Šie planai išsamiau nebuvo komentuojami, tačiau pranešime priduriama: "Tikime, kad Europos saugumo interesus labiau atitiktų kitokie sprendimai."

B.Klichas lapkričio 18 dieną sakė: "Amerikiečiai atvyks, atliks pratybas su lenkais ir grįš namo. Vėliau jie periodiškai grįžtų į Lenkijos teritoriją".

Ministras pridūrė, kad F-16 ir "Hercules" būtų dislokuojami pagal rotacijos principą, panašiai kaip JAV raketos "Patriot", kurias Lenkijoje pradėta reguliariai dislokuoti nuo šių metų gegužės.

"Amerikiečių buvimas mūsų teritorijoje yra papildomas garantas, papildomas patikinimas, kad esame Aljanse (NATO), kuriame mūsų sąjungininkai ateitų mums į pagalbą, jeigu susiklostytų atitinkamos aplinkybės", - pabrėžė B.Klichas.

Ministras taip pat paskelbė, jog 2013 metais Lenkijoje ir visose trijose Baltijos šalyse vyks NATO reagavimo pajėgų (NRF) pratybos. Šias tarptautines pajėgas sudaro apie 25 tūkst. karių, pasiruošusių skubiai vykdyti krizių valdymo, stabilizavimo arba kolektyvinės gynybos užduotis.


Šiame straipsnyje: JAV naikintuvaiLenkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių