„Achemos grupės“ įmonė „Achemarida“ nori restruktūrizuotis

Koncernui "Achemos grupė" priklausanti transporto paslaugų bendrovė " Achemarida" nepajėgi įvykdyti visų prisiimtų įsipareigojimų, todėl kreipėsi į teismą prašydama iškelti restruktūrizavimo bylą.

Klaipėdos apygardos teismas jau priėmė nuo 1997 metų dirbančios "Achemaridos" pareiškimą dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo ir jį numato nagrinėti lapkričio 22 dieną, penktadienį informuoja dienraštis "Verslo žinios".

Bendrovės restruktūrizavimo plano metmenyse nurodoma, kad įmonė turi laikinų finansinių sunkumų, rugsėjo 17-ąją mokėtinos sumos ir įsipareigojimai sudarė 7,35 mln. litų, o bendrovės turtas buvo 6,8 mln. litų.

"Didelės skolos kreditoriams riboja bendrovės galimybes skolintis, todėl tolesnei stabiliai veiklai grėsmę kelia apyvartinių lėšų trūkumas", - rašoma plano metmenyse.

Didžiąją dalį kreditorinių įsipareigojimų sudaro skola koncernui "Achemos grupė" - 4,65 mln. litų.

"Achemaridos" vykdomasis direktorius Arvydas Vaitkus nurodo, kad ekonominio pakilimo laikotarpiu, didėjant transporto paslaugų poreikiui, "Achemaridą" išperkamosios nuomos būdu įsigijo daug naujų sunkvežimių.

"Per sunkmetį netekusiai daug užsakymų įmonei kilo atsiskaitymo su bankais sunkumų. Koncernas, atsižvelgdamas į padėtį, suteikė savo antrinei bendrovei paskolą atsiskaityti su kreditoriais ir kredito įstaigomis", - skolos atsiradimo koncernui priežastį nurodo A. Vaitkus.

Kodėl koncernas nusprendė daugiau nebeinvestuoti į bendrovę ir atsiskaityti su įmonėmis, kurioms "Achemaridą" yra skolinga, koncerno atstovai neatsakė.

Daugiau kaip 200 tūkst. litų skolos grąžinimo laukiančios įmonės "Manridas" savininkas Antanas Ramanauskas teigia žinąs apie skolininko norą restruktūrizuotis, tačiau dideliu optimizmu netrykšta.

Skolų atlyginimo taip pat laukiančios įmonės "Adampolis" teisininkas Rosvydas Marcinkevičius nurodo, kad norą restruktūrizuotis vertina neutraliai.

"Galimybė atgauti iš "Achemaridos" susidariusias skolas, nors ir nedidelė, vis dėlto yra. Jei "Achemaridą" vykdys savo veiklą, plėtos ją, atgauti skolas bus lengviau. Pagerėjus ir stabilizavusis šios įmonės padėčiai, tikėtina, kad ji vykdys savo įsipareigojimus pagal restruktūrizavimo planą ir bent dalį ar visą skolą atgausime", - dėsto R. Marcinkevičius.

Bendrovės "Kelprojektas", kuri su dar trimis įmonėmis jau kreipėsi į teismą dėl bankroto procedūrų " Achemaridai" inicijavimo, finansų direktorius Kęstutis Butkus didelių vilčių su restruktūrizavimu nesieja.

"Achemarida" teigia, kad su finansiniais sunkumais susidurta dėl ekonominės krizės, bankų (finansinės nuomos) bendrovių paskolų politikos, o krintant vežimo paslaugų užsakymams ir įkainiams, sumažėjo paslaugų paklausa, o kartu ir pajamos. Nelengvino gyvenimo ir nemokūs užsakovai.

Kita vertus, nurodoma, kad finansines problemas lėmė ir ne tik išorinės aplinkybės, bet ir nepakankama veiklos kontrolė, lėmusi neefektyvų automobilių parko išnaudojimą bei nepagrįstai dideles sąnaudas, buvę tiesioginiai įmonės vadovai įtariami galimai nesąžininga veikla. Anot A. Vaitkaus, dėl to šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas.


Šiame straipsnyje: AchemaAchemarida

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių