Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl brangių patentų kils paslaugų kainos

2008-07-01 14:13

Nuo šiandien dirbantiems pagal verslo liudijimą už šį dokumentą teks mokėti brangiau. Kai kurių sričių verslininkams jie pabrango dešimt kartų.

Smogs mažai uždirbantiems

Klaipėdos investicijų ir verslo plėtros skyriaus vedėjos Elonos Jurkevičienės teigimu, naujas kainas buvo stengiamasi suderinti kuo minimalesnes, tačiau kai kuriems smulkiesiems verslininkams jas vis tiek teko padidinti kelioliką kartų.

„Nustatinėjant naujus patentų įkainius ilgai diskutavome ir daugelį jų padidinome tik minimaliai. Visgi kai kuriems, ypač mažai uždirbantiems, verslininkams nustatyti mažesnes patentų kainas, nei numatyta šalies Vyriausybės, negalėjome. Pavyzdžiui, batsiuviams, žvakių gamintojams ir kitiems smulkiesiems verslininkams verslo liudijimai, metams kainavę 100, nuo liepos 1-osios kainuos jau 1104 litai", - patikino E.Jurkevičienė.

Iki šiol verslo liudijimų kaina priklausomai nuo vykdomos veiklos, kurią nustatydavo kiekvieno miesto savivaldybė, svyravo nuo 100 iki 2500 litų. Pakilus įkainiams, pigiausias jų uostamiestyje kainuos 1104, brangiausias - 2600 litų.

Ieškos kitų būdų

Pasak Lietuvos smulkiųjų verslininkų asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininko Donato Botyriaus, dauguma verslininkų į brangstančius patentus reaguoja itin skaudžiai: „Žinoma, daugelis mano, kad tai smulkiojo verslo žlugdymas. Kai kuriems verslininkams pabrangus patentams teks pasitraukti arba dirbti nelegaliai, nes tiems, kurie uždirba mažai, mokėti už šį dokumentą per tūkstantį litų yra išties daug. Tačiau reikia džiaugtis bent tuo, kad savivaldybės taryba patvirtino gerokai mažesnius patentų įkainius, negu buvo siūloma iki tol", - pabrėžė D.Botyrius.

Besiverčiantiems pagal verslo liudijimą būtina mokėti ir privalomojo sveikatos draudimo mokestį, kuris kas mėnesį atsieina po 158 litus.

D.Botyriaus skaičiavimu, įsigaliojus naujiems verslo liudijimo įkainiams verstis individualia veikla kai kuriais atvejais gali tapti pigiau. „Verslu užsiimti galima ir kitu būdu - valstybei sumokėjus 15 proc. pajamų mokestį, todėl mažai uždirbantiems tai gali tapti išsigelbėjimu. Be to, net neabejoju, kad tuo kai kurie verslininkai gali ir pasinaudoti bandydami nuslėpti dalį pajamų", - įsitikinęs D.Botyrius.

Brangs ir paslaugos

Smulkieji verslininkai pripažįsta, kad pabrangę patentai smogs ne tik jiems, bet ir vartotojams, nes jie esą bus priversti padidinti savo parduodamos produkcijos ar paslaugų įkainius.

Grožio salone pagal verslo liudijimą kirpėja dirbanti Natalija Kiškelevičienė patvirtino, kad paslaugų kainos jau netrukus neišvengiamai kils. „Juk pabrango ne tik verslo liudijimai, nuolat kyla darbui reikalingų kosmetikos priemonių kaina, brangsta vanduo, šildymas, kitos komunalinės paslaugos, neseniai mums padidino ir mokestį už patalpų nuomą. Todėl viskam taip sparčiai brangstant kartais net nepastebime, kad viską atskaičiavus uždarbis lieka labai menkas", - pasakojo N.Kiškelevičienė.

Pašnekovė teigė pastebėjusi, kad ir gyventojai į grožio salonus užsuka kur kas rečiau nei anksčiau, todėl kai kurios darbo dienos būna itin nuostolingos. „Jei ateina mažiau klientų, nei galėčiau priimti, sėdžiu be darbo ir uždarbio, tačiau mano mokesčių įmokos nemažėja, jas vis tiek turiu susimokėti", - apgailestavo N.Kiškelevičienė.

Patentų pirkti nepuolė

Klaipėdos mokesčių inspekcijos specialistų teigimu, nors ir tikėtasi birželio pabaigoje sulaukti gausesnio būrio gyventojų, norinčių įsigyti verslo liudijimus, jų antplūdžio nebuvo. „Tikrai nepastebėjome, kad būtų kilęs verslo liudijimų pirkimo bumas. Birželį jų buvo išduodama panašiai kaip ir visada. Jei ir buvo koks pagyvėjimas, tai kaip ir kiekvieno ketvirčio pabaigoje", - paaiškino Klaipėdos mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotoja Edita Cibienė.

Pasak jos, daugiausiai patentų verslininkai dar metų pradžioje įsigyja metams į priekį.

Specialistės pateiktais duomenimis, šiemet per pirmąjį metų pusmetį buvo išduoti 8521, pernai per tą patį laikotarpį - 8087 verslo liudijimai. Daugiausiai jų įsigijo besiverčiantieji prekyba maisto ir ne maisto produktais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų