Kinija padidino palūkanas iki 5,81 proc.

Europa

Penktadienį, gruodžio 24 d., prekyba Europoje prasidėjo pagrindinių indeksų kritimu. Kalėdų išvakarėse dauguma Europos rinkų buvo uždarytos. Prekyba vyko tik Londone, Paryžiuje ir kai kuriose kitose biržose. Prekybos apimtys buvo minimalios.

Rinkas paveikė naujienos iš reitingų agentūros. Tarptautinė reitingų agentūra Fitch Ratings sumažino Portugalijos ilgalaikį skolinimosi reitingą užsienio ir vietine valiuta nuo AA- iki A+, reitingo prognozė  – „neigiama“. Taip pat buvo peržiūrėtas Portugalijos trumpalaikis reitingas užsienio valiuta. Jis buvo sumažintas nuo F1+ iki F1. Reitingų mažinimą lėmė lėtas prekybos balanso deficito mažėjimas ir sunkios finansavimo sąlygos, su kuriomis susidūrė Portugalijos vyriausybė ir bankai. Šie parametrai auga lėčiau negu Fitch Ratings prognozavo 2010 m. kovo 24 d.

Investuotojų nuotaikas paveikė Kinijos liaudės banko pranešimai apie tai, kad 2011 m. bus griežtinama kova su infliacija ir šios programos vykdymo metu bus panaudotos įvairios priemonės, įskaitant bazinės palūkanų normos didinimą. Dar 2010 m. gruodžio pradžioje Kinijos komunistinės partijos centrinio komiteto politbiuras oficialiai paskelbė, kad nuo 2011 m. šalies vyriausybė pradės vykdyti santūrią pinigų politiką. Kinijos vyriausybė ketina šalinti iš ekonomikos likvidumo perteklių, ir tokiu būdu kontroliuoti vartotojų kainas.

Didesnę dienos dalį akcijų kainų judėjimas nebuvo vieningas, o indeksai svyravo neigiamoje zonoje. Matyt, prieš savaitgalį žaidėjai neskubėjo aktyviai veikti. Britų aukso gavybos bendrovės Randgold Resources kotiruotės sumažėjo 4,27%. Tokiu būdu rinka reagavo į bendrovės pranešimą ketvirtajame 2010 m. ketvirtyje mažinti gamybos apimtis dėl nestabilios padėties Dramblio Kaulo Kranto Respublikoje, kur Randgold Resources dalyvauja stambiame Tongon telkinio projekte.

Dienos pabaigoje FTSE 100 indeksas prademonstravo staigų augimą ir įveikė 6000 punktų lygį. Sesijos duomenimis, britų indeksas pakilo 0,21% – iki 6008,92 punkto, t.y. užsidarė šių metų maksimume. Prancūzijos CAC 40 indeksas nukrito 0,28% ir sudarė 3900,39 punkto.

Japonija

Pirmadienį, gruodžio 27 d., prekyba Japonijoje pasibaigė Nikkei indekso augimu 0,75% dėl nuogąstavimų, susijusių su Kinijos palūkanų normos didinimu. Kinijos centrinio banko sprendimu, šį savaitgalį palūkanos buvo padidintos iki 5,81%, o depozito norma iki 2,75%. Šios priemonės įsigaliojo gruodžio 26 dieną, tačiau nepadarė neigiamos įtakos kotiruočių judėjimui. Atvirkščiai, Japonijos finansų sektorius šiek tiek pakilo: stambiausio Japonijos banko Mitsubishi UFJ Financial akcijos pabrango 0,2%, o jo konkurentų Mizuho Financial ir Sumitomo Mitsui Financial - 0,7% ir 0,4% atitinkamai.

Be to, investuotojų teigimu, kol kas sunku objektyviai vertinti palūkanų normos didinimą, nes šiandien kai kurios rinkos (pvz. Honkongo, Australijos) buvo uždarytos dėl švenčių.

Jena nežymiai sustiprėjo dolerio atžvilgiu, taigi tarp Japonijos eksportuotojų kotiruočių, sesijos metu nebuvo vieningos dinamikos. Stambiausio pasaulyje automobilių gamintojo Toyota Motor akcijos pabrango 0,16%, o jo konkurentų Honda Motor ir Nissan Motor- 0,9% ir 0,8%. Mistubishi Motors popieriai atpigo 0,8%.

2010 m. gruodžio 27 d. duomenimis, Nikkei indeksas pakilo 76,8 punkto (+0,75%) ir sudarė 10355,99 punkto. Dolerio kursas jenos atžvilgiu nukrito 0,38 jenos ir sesijos uždarymo metu sudarė 82,68 jenos/dolerį.

 

http://www.diena.lt/naujienos/ekonomika/kinija-padidino-palukanas-iki-5-81-proc-322490



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių