R.Dargis: 1993-aisiais įmonių vadovai pasinaudojo istorine galimybe

Pirmaisiais atgimusios valstybės metais Lietuvoje nebuvo nei pradinio kapitalo, nei bankų kreditavimo sistemos, maža to – siautėjo reketas, o įmonių vadovai jau dėliojo įvairias schemas, kaip privatizuoti įmones, užuot svarstę apie gamybą. Taip LRT televizijos laidoje „Mūsų laisvės metai“ kalbėjo Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas, verslininkas Robertas Dargis.

„Daugelis įmonių vadovų tuo metu veikiau dėliojo įvairias schemas, kaip privatizuoti įmones ir tapti jų savininkais, nei tai, ką jie gali pagaminti. Reikia suvokti, kad jie  pasinaudojo istorine galimybe, kad tokių dalykų daugiau turbūt nebus. Tai, kas buvo niekieno, tapo kažkieno“, – tvirtino R. Dargis.

Pasak LPK prezidento, 1993-aisiais verslo aplinka buvo gana įtempta – kreditavimo sistemos buvo labai sudėtingos, o bankų pinigai – itin brangūs: „Tą laikmetį – pirmąją pažintį su kapitalistinio pasaulio realybe – mes  įsivaizdavome labai miglotai, daugiau teoriškai ir be galo pasitikėdami.“

Viena pirmųjų verstis iš knygų leidybos sumaniusi „Tyto Alba“ vadovė Lolita Varanavičienė laidoje pabrėžė, kad anuomet mažai kas galvojo apie esamą verslo aplinką. Viskas esą įvyko taip greitai ir pokyčiai buvo tokie staigūs, kad šiandien visa tai sunku įsivaizduoti.

„Nebuvo taip, kad vieną rytą atsikėlei turėdamas verslo planą. Apie jokius bankus nebuvo kalbos, neturėjome verslo įgūdžių. Turėjai atsisakyti stabilaus darbo, to, ką veikei ilgus metus, ir radikaliai pakeisti savo gyvenimą“, – prisiminė L. Varanavičienė.

„Gerai pamenu, kokiomis sąlygomis bankai siūlydavo savo paslaugas, kurios dabar sunkiai suvokiamos protu – 50, 60 ar net 80 proc. metinių palūkanų. Dabar mes to negalime suprasti, bet tuo laiku taip buvo. Galimybės kurti gamybą, investuoti, pirkti technologijas buvo be galo ribotos.

Didelė verslo dalis, kuri sugebėjo iš bankų skolintis pinigus ir sukti verslą, buvo spekuliatyvi, besinaudojanti labai pigiomis žaliavomis ir medžiagomis, kurias pirkdavo Rytuose ir pardavinėdavo Vakaruose“, – LRT televizijos laidoje „Mūsų laisvės metai“ sakė R. Dargis.

Pasak jo, veikiausiai laisvė bei galimybė veikti buvo pamatinis dalykas, kurį gavo tie žmonės, kurie turėjo idėjų, pasitikėjo savo jėgomis ir norėjo realizuoti savo kūrybinius sumanymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uiuiuuui

uiuiuuui portretas
pasinaudojo istorine galimybe pavogti.

stebėtojas

stebėtojas portretas
Iš viso - atsikūrusi Lietuva pradėta kurti ne nuo to galo.... O gaila... Iš tikro - turėjome istorinį šansą...

samas

samas portretas
Kur privatizavo vadovai, tos įmonės, bent dauguma jų, veikia iki šiol. Išnyko tos kurios neatlaikė rinkos konkurencijos. Kur privatizavo čekiniai privatizatoriai (Romanovas, Pašukevičius ir t.t.), nedelsiant buvo išparduotos dalimis ir išnyko.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių