Savivaldybių asociacija algą siūlo skaičiuoti ne pagal gyventojus

Lietuvos savivaldybių asociacija siūlo keisti įstatymus, kuriais savivaldybių merų alga nustatoma pagal gyventojų skaičių.

„Mes išsakėme savo nuomonę, savivaldybių asociacija priėmė nutarimą ir jame rašoma, kad mes prašysime Seimo ir Vyriausybės atitinkamai patikslinti įstatymus“, - BNS sakė asociacijos patarėja savivaldybių administravimo klausimais Vida Ablingienė.

Pagal dabar galiojančią tvarką, merų ir jų pavaduotojų algos yra skaičiuojamos pagal mažesnį koeficientą, jeigu savivaldybės gyventojų skaičius nesiekia 100 tūkst. gyventojų. Dėl šios priežasties merui ir jo pavaduotojai alga turėjo sumažėti Panevėžio mieste, tačiau taryba sprendimo projekto nepatvirtino, motyvuodama neaiškia įstatymo formuluote.

Reaguodama į tai Vyriausybės atstovė Panevėžio apskrityje kreipėsi į teismą, siekdama įpareigoti tarybą sprendimą priimti.

„Nėra tikslinga laikytis to skirstymo. Ta situacija su gyventojų skaičiaus mažėjimu mus ir paskatino galvoti, kaip tą situaciją spręsti“, - patvirtino V.Ablingienė.

Jos teigimu, su šia problema būtų susiduriama ir ateityje, nes, mažėjant gyventojų, prie 100 tūkst. gyventojų ribos atsidurs vis daugiau savivaldybių - tai gresia ir Šiaulių miestui.

Siūlymą naikinti dabar esančią tvarką ir suvienodinti visų miestų merų algas, paliekant galioti didesnįjį koeficientą, Lietuvos savivaldybių asociacija motyvuoja tuo, kad reikalavimai ir darbo krūvis didesnėse ir mažesnėse savivaldybėse nesiskiria.

„Darbo jiems nesumažėja dėl to, kad 5 tūkst. sumažėjo gyventojų skaičius“, - teigia V.Ablingienė.

Jei asociacijos siūloma tvarka būtų įgyvendinta, visų savivaldybių merų algos koeficientas būtų 10,98, taip pat skiriami priedai už išdirbtą darbo stažą. Pagal šį koeficientą skaičiuojama mero alga yra apie 5 tūkst. litų neatskaičius mokesčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių