Ledų gamintojai labiau nei kas kitas seka sinoptikų prognozes – karštis pirkėjus ir sunkmečiu skatina labiau atverti pinigines.
Vasara, jeigu ji šilta, ledų gamintojas visada yra auksinis sezonas.
Po žiemą ir pavasarį ledų rinkoje vyravusio štilio ledus gaminančios bendrovės su atšilusiais orais sieja daug vilčių ir iš anksto tam rengėsi.
Įdomu tai, kad šiais laikais, kai pirkėjai skrupulingai skaičiuoja pinigus, ledų gamintojai nelaikė savo prioritetu jiems pasiūlyti ledų už kaip galima mažesnę kainą, o orientavosi į kokybę ir, kas dabar ypač aktualu visame pasaulyje, – į produkcijos natūralumą.
Bendrovės „Pieno žvaigždės“ filialo „Panevėžio pienas“ direktorius Gintautas Pužaitis sako, kad šiuo atžvilgiu jų įmonei net nereikėjo persiorientuoti, nes ji visada pirmenybę teikė ledams iš natūralaus pieno ir šviežios grietinėlės.
Įmonės moto, kad su laiku žmonės atsirinks, kas sveika, o kas – ne, pasiteisino. Direktoriaus teigimu, ir ankstesniais metais, ir dabar Lietuvos ir užsienio rinkoje parduodama apie 1,5 tūkstančio tonų ledų.
„Už ekonominę krizę mums baisesnė šalta vasara“, – juokavo filialo vadovas.
Pasak jo, įmonė, kad užtikrintų ledų ir visų kitų gaminamų produktų kokybę, daug dėmesio skiria žaliavoms. „Už natūralų pieną mes mokame aukščiausią kainą“, – kalbėjo jis.
Pagaminti sveiką, skanų ir saugų vartoti produktą įmonei leidžia ne tik kokybiškos žaliavos, bet ir modernūs įrenginiai, įdiegtos maisto saugos, kokybės sistemos.
Jeigu įmonė galėtų gyventojams padaryti atvirų durų dienas, daugelis pasijustų tarsi atsidūrę karinėje ligoninėje. Visur balta, sterilu, kiekvienas gamybos procesas iki smulkmenų kontroliuojamas.
Kaip ir kasmet, šį sezoną įmonė ledų mėgėjams pateikė naujienų. Ji pradėjo gaminti „Miau“ ledus su karamėle, braškėmis ir želė gabaliukais. Taip pat pasiūlė jogurtinius su baltu glaistu ir braškių bei žemuogių įdaru ledus „Smilga“.Vėl pradėjo gaminti „Twist“ ledus su razinomis.
Filialo „Panevėžio pienas“ vyriausioji technologė Angelė Šadauskienė, daug metų su kolegomis kurianti ledų receptus, sako, kad lietuvių skonis konservatyvus, jie ištikimi klasikai: natūralaus pieno ir grietinėlės ledams su tradiciniais įdarais – braškėmis, razinomis, karamele ir panašiai.
Naujoji Zelandija paprašė sūrelių
Filialas „Panevėžio pienas“ didžiąją dalį ledų realizuoja Lietuvoje. Nors į užsienį eksportuoja nedaug, tačiau gali pasigirti, kad jais smaližiauja ne tik europiečiai, bet JAV, Izraelio gyventojai.
Iš pastarosios šalies „Panevėžio pienas“ atsiveža ledų gamybai naudojamas natūralias tyres: braškių ir bananų, apelsinų.
Rusai Panevėžyje pagamintų ledų neprašo, bet tebedievina grūdėtąją varškę. Taip pat perka grietinėlę ir pieno gėrimą „Miau“.
Įmonė neseniai į Naująją Zelandiją išsiuntė sūrelių partiją. Filialo vadovai neslepia, kad šios šalies verslininkų užsakymas juos nustebino. Naujojoje Zelandijoje, kaip žinia, labai išplėtota pienininkystė. Šalis į šį sektorių nelinkusi įsileisti konkurentų. A.Šadauskienė sakė, kad įmonėje gaminama produkcija taip pat domisi australai, baltarusiai.
„Panevėžio pienas“ nepuoselėja vilčių užkariauti tolimų, egzotiškų šalių rinkų, tačiau džiaugiasi, kad jų produktai vertinami ir užsienyje.
„Tarptautinėje pieno produktų rinkoje konkurencija labai didelė, bet kai kur randame nišą“, – kalbėjo filialo vyriausioji technologė.
Natūralių ledų siūlo ir kiti
Vienos iš prekybos ledais lyderės bendrovės „Ingman Ledai “ marketingo vadovė Vida Šukienė neslepia, kad įmonė jaučia krizę. „Sunkmečiu ledų pardavimas sumažėjo“, – sakė ji.
V.Šukienė abejoja konkurentų, tikinančių, kad jie nejaučia krizės, sąžiningumu.
Pasak jos, Lietuvos statistikos departamento surinkti duomenys rodo, kad 2010-ųjų balandį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu, ledų pardavimas krito maždaug trečdaliu.
Marketingo vadovė sakė, kad bendrovė tikisi, jog vasarą ledų pardavimo rodikliai pagerės.
„Žiūrim į dangų, klausomės prognozių. Ledų perkamumas labai susijęs su oru. Kuo karščiau, tuo daugiau parduodame“, – teigė ji.
„Ingman Ledai“ nemažą dalį savo produkcijos eksportuoja į užsienį: Suomiją, JAV, Vokietija ir kitas šalis.
V.Šukienė teigė, kad bendrovė – viena iš tų, kurios pirkėjams gali pasiūlyti ledų iš natūralaus pieno ir grietinėlės.
Ledus iš natūralių žaliavų giriasi gaminanti ir bendrovė „Klaipėdos pienas“ bei kitos, senas pieno perdirbimo tradicijas turinčios įmonės.
Tokie ledai paprastai kainuoja daugiau, tačiau ir sunkmečiu yra perkami. Vertinantieji sveiką maistą tikina, kad geriau suvalgyti vieną porciją natūralių, skanių ledų, nei dvi ar tris iš įvairių priedų.
Naujausi komentarai