Kai, įsijautusi į Agathos Christie detektyvės vaidmenį, pagaliau radau šio prekės ženklo internetinį puslapį, panorau žūtbūt susitikti ir su vienu iš trijų šios kavos idėjos autorių – Mindaugu Žičkumi. Buvęs baristas ir kavos skrudintojas sutiko atverti kai kurias "RealBean" kavos pupelių paslaptis.
– Labiausiai man patiko mintis, kad tarp kavos ir makiažo galima išvesti paralelę. Esą išgėręs "RealBean" kavos pasigražinsi savo vidų. Kaip priėjote prie tokios išvados?
– Mes, "RealBean" tiekėjai, į kavą žiūrime iš dviejų pusių, kurios tarsi neatskiriamos viena nuo kitos. Pirmoji yra skonis, antroji – kofeino poveikis. Dėl to savo siūlomas kavas prigretiname prie žmonėms pažįstamų daiktų ar reiškinių. Norime, kad jiems būtų lengviau suprasti, kokio skonio kavos tikėtis, o taip pat – kaip ji gali priversti jus pasijausti. Mintis apie makiažą – viena šių alegorijų.
Šią kavą geriu jau ne vienus metus, todėl galiu nuoširdžiai patvirtinti, kad netgi vienas „RealBean“ puodelis per dieną žmogų gali apdovanoti „supergajumu“.
Iš viso turime tris ypatingos kavos rūšis. Baltoje pakuotėje yra originali kava. Ji universali, tinkanti kiekvienam vartotojui. Juodoje pakuotėje slepiasi muzikinė kava. Kitaip sakant, ji groja ant mūsų gomurio. Ir groja, kaip mes juokaujame, net keturiais skirtingais muzikiniais stiliais. Muzikinės kavos skonį ir pojūtį mes prilyginame konkrečiam muzikos žanrui. Kava "Nikaragva" – klasika, "Etiopija" – džiazas, kelių kavų stiprus mišinys – sunkusis rokas, "Brazilija" – popsas.
Dar norėčiau paminėti, jog šiose juodose muzikinėse pakuotėse yra ypatingoji kava (kavos specialistų terminologijoje vadinama specialty coffee), kuri skirta tikriesiems šio gėrimo gurmanams. Kaip ir dar viena mūsų siūloma – trečioji kavos rūšis – supernatural (liet. antgamtinė) kava.
– Ar norite pasakyti, kad ši kava ją geriančiam žmogui tarsi suteikia supergalių?
– Būtent. Šią kavą geriu jau ne vienus metus, todėl galiu nuoširdžiai patvirtinti, kad netgi vienas "RealBean" puodelis per dieną žmogų gali apdovanoti supergajumu.
Kavos skonis burnoje lieka tik trumpam laikui, o kofeinas mums gali padėti net kalnus nuversti. Jei jums kažko gyvenime trūksta, – sakau savo draugams, – tiktai išgerkite "RealBean" kavos. Mes, šio naujojo prekės ženklo kūrėjai, garantuojame visokeriopą jos naudą: energiją, drąsą, socialumą.
Be to, antgamtinė ir muzikinė kavos žmogų gali nukreipti tam tikra linkme. Jei mėgstate roką – mėgaukitės sunkiojo roko kava, kuri suteiks tikrą energijos pliūpsnį. Jei savo gyvenimo būdu esate klasikos gerbėjas, paskanaukite klasikinės kavos – jos skonis sužavės išsiilgusius nekintančių vertybių. Supernatural kava leis žmogui paklajoti plačiais pasaulio labirintais, kuriuose nepasiklysti padės sulig pirmu kavos gurkšniu įgyta intuicija. Jos pritrūkę turėsite gerti dar ir dar vieną šios antgamtinės kavos puodelį.
– Minėjote, kad "RealBean" komanda turi ir dar vieną – skonio – misiją. Jos tikslas – pratinti žmones prie geros kavos, lavinti jų skonį kavos srityje, renkantis ne vien tą, kurią paprastai siūlo didieji prekybos centrai.
– Visi žinome, kad egzistuoja dvi pagrindinės kavos pupelių rūšys: arabika ir robusta. Didžioji mūsų visuomenės dalis iš įpratimo geria tokią kavą, kokią siūlo didieji prekybos centrai. O ši dažniausiai yra mišinys su robusta. Mes žinome, kad šios rūšies pupelės paprastai yra pigesnė ir geru skoniu nepasižyminti žaliava pakuotės tūriui užpildyti. Todėl, mūsų nuomone, visi, mėgstantys kavą, turėtų žinoti, kad vadinamoji geroji kava yra būtent arabika, turinti be galo daug poskonių. Pasaulyje jos priskaičiuojama virš 80 rūšių.
Bet visas įdomumas, kad daugumai Lietuvos žmonių tradicinis gardžios kavos skonis asocijuojasi būtent su robusta. Taip yra todėl, kad ji dominuoja toje kavoje, kurias žmonės paprastai perka iš prekybos centrų. Kuo tikresnė, grynesnė arabika, tuo jos skonis yra labiau nutolęs nuo mūsų įsivaizduojamos tradicinės kavos. Jei visai atvirai, aukščiausios rūšies arabika bus panašesnė į kompotą negu į kavą. Štai kodėl negalime per daug pataikauti sau ir kitiems kavos gurmanams, nes jei "RealBean" bus per daug ekskliuzyvinė, paprastas žmogus nesupras, ką jis geria – kavą ar kompotą (juokiasi).
– Pati netradiciškiausia iš jūsų siūlomų muzikinių kavų yra "Etiopija". Pavadinote ją džiazu. Prisipažinsiu, ir man ji pasirodė nenuspėjama kaip džiazinė improvizacija. Ragaujant pirmąsyk – netgi kiek per rūgšti…
– Džiazo muzikinė kava, kaip ir būdinga kavai iš Etiopijos, turi rūgštumo poskonį, bet ne tą blogąjį, kuris dažniausiai įgyjamas nuo prasto kavos pupelių skrudinimo. Tai geroji rūgštis, kuri primena bergamotes ar citrinų žievelę. Užtai jos skonis nė iš tolo neprimena tų, kuriose yra robustos pupelių priemaišų. Mūsų kavos (net jų mišiniai) yra daromos tik iš arabikos pupelių, bet skrudinamos taip, kad kuo labiau primintų lietuviams tradicinį, jų jau pamėgtą kavos skonį.
– XVII a. pradžioje kava galėjo mėgautis tik patys turtingiausi visuomenės nariai. Jei kalbėtume apie "RealBean" kavą, ar ji skirta tik išrinktiesiems?
– Išties ji šiek tiek brangesnė nei mūsų prekybos centruose parduodama kava. Bet, kaip jau minėjau, turime ne vieną jos rūšį, tad klientas gali pasirinkti norimą tiek pagal skonį, tiek ir pagal savo piniginės storį. Be to, socialiniuose tinkluose mus sekantys žmonės pastebi, kad dažnai skelbiame akcijas net ir brangesnėms kavos rūšims.
Ištikimybė: gera kava – vertingas atradimas, todėl kartą tokios paragavusieji jos nebeišsižada.
– Kai kuriose šalyse nuo seno švenčiama Kavos diena. Sakykite, ar tokia diena egzistuoja Lietuvoje?
– Tarptautinė kavos diena švenčiama spalio 1-ają. Tačiau Lietuvoje Kavos festivalis, kuris dabar vadinamas Kavos savaite, vyksta vasarį arba kovą. Jo metu susirenka visi kavos žmonės, dalijasi naujienomis, bendrauja – kokios kavos ir iš kur atsivežę, kaip ją skrudina ir pan. Tuo pačiu metu dar vyksta trys kavos čempionatai: kavos gaminimo, piešimo puta ant kavos ir kavos ragavimo čempionatas.
– Koks yra jūsų kavos gėrimo rekordas?
– Gerokai anksčiau, dar besiruošdamas kavos gaminimo čempionatui, per valandą esu išgėręs net šešiolika puodelių kavos. Pamenu, vis gaminau ir vis gailėjau pilti į kriauklę – tokia skani man atrodė. Tad vietoj kriauklės aš pasirinkau savo skrandį (juokiasi). Nebijokite – iki mirtinos kofeino dozės – 100 puodelių – dar daug trūko.
– Šiais laikais egzistuoja daug kontroversiškų nuomonių apie kavos gėrimo naudą ir žalą. Kavos šalininkai liaupsina šį kvapnų pupelių gėrimą sakydami, kad jis apsaugo žmogų nuo daugelio pavojingų ligų, tokių kaip Alzhaimeris ir kt. Kiti gi visa gerkle šaukia apie kavą kaip apie narkotiką, nuo kurio net galima įgyti rimtą priklausomybę.
– Aš jau aštuonerius metus gilinuosi į kavos gaminimo paslaptis, tad, mano nuomone, kava pati duoda apie save žinoti. Kitaip sakant, kam ji vaistas, o kam – gal nuodas, turi nuspręsti tik pats žmogus. Man kava yra ir skonis, ir gyvybiškai būtinas dalykas, be kurio negalėčiau kokybiškai pradėti ryto, bet visai neseniai pajutau, kad turiu sumažinti jos kiekį. Anksčiau išgerdavau šešis, septynis puodelius kavos per dieną, dabar apsiriboju dviem ir stengiuosi išgerti juos iki šeštos valandos vakaro, kad naktį galėčiau lengvai užmigti. Kai sumažinau kavos puodelių skaičių ir nebegeriu jos vėlai vakare, kava man teikia išties ypatingų galių (juokiasi).
– Sveikatos specialistai, kalbėdami apie kavą, rekomenduoja ją gerti juodą ir būtinai be cukraus ar kitų gardžiųjų priedų – pieno, grietinėlės. O ką daryti žmogui, jei kava su pieno puta yra pati mėgstamiausia?
– Tiesiog neabsoliutinti šito verdikto. Mano galva, žmonės turėtų skirti dvi kavas: kavą, kurią ragaujame, ir kavą, kurią mėgstame. Jei kada tektų pamatyti ekspertus, ragaujančius kavą, tai įsitikintumėte, kad jie tai daro be jokio pieno ir cukraus. Maža to, kad neperduotų nuo rankų kvapų ant puodelio, kavą jie siurbčioja šaukštu.
Na, o kalbant apie mėgstamiausią kavą, leidžiama viskas. Tiek pienas, tiek ir cukrus. Tiesą sakant, įsidėdami į savo kavos puodelį šiek tiek cukraus mes net užtikriname, kad organizmas naudos būtent jį, o ne mūsų rezerve sukauptą cukrų kofeinui skaidyti. Štai kodėl saikingas cukraus kiekis kavoje gali netgi būti naudingas.
– Keliaudami po Kubą ekologiškose Vinjaleso plantacijose prisipirkome tiesiog rankiniu būdu – puode ant laužo – skrudintos kavos, kurios skonis vėliau priminė Fidelio Castro pelenus. Sakykite, ar labai svarbus kavos skoniui ir kokybei yra jos skrudinimo procesas?
– Be galo. Atminkite, kad skrudinimas yra pats svarbiausias veiksmas, kalbant apie kavos skonį. Visi kiti veiksmai iki skrudinimo – ūkio lokacija, aukštingumas, pupelių surinkimas, jų rūšis, apdirbimas ir pervežimas – kaupia pupelėse tam tikro skonio potencialą. Būtent skrudinant kavą tas sukauptas potencialas yra atskleidžiamas. Kuo geriau paskrudinta kava, tuo daugiau skonių ji atrakina. Kita vertus, prastai paskrudinta kava gali reikalus netgi sugadinti, t. y. išvis neatskleisti, arba sudeginti jau atskleistus poskonius.
– Gavau daug įdomios ir naudingos informacijos, bet lyg ir neminėjote, iš kur atkeliauja jūsų kava?
– Didžioji dalis mus pasiekiančių kavos pupelių atkeliauja iš Brazilijos. Ten užauginama daugiausia kavos pupelių, bet kavos tėvyne vis dėlto vadinama Etiopija. Čia, mano nuomone, auga viena skaniausių kavų, kurios poskonius vertina didžioji dalis kavos žmonių, t. y. savo amato profesionalų. Dar vežamės pupeles iš Tanzanijos, Indonezijos, Nikaragvos.
– Teko girdėti, kad ruošiant kavą svarbu yra viskas: ir pupelių malimo smulkumas, ir vandens temperatūra, ir kavos kiekis puodelyje. Aš kavą mėgstu užpilti verdančiu vandeniu. Ar tai gerai?
– Nelabai. Nederėtų kavos plikyti verdančiu vandeniu. Jos temperatūra turėtų būti tarp 90–94 laipsnių. Kuo karštesniu vandeniu užpilsite, tuo ji bus kartesnė ir, atvirkščiai, kuo vėsesniu vandeniu užpilsite, tuo kava bus rūgštesnė. Beje, per tą rūgštelę kavoje atsiskleidžia saldumas. Tad jei norite pajusti unikalų "RealBean" kavos saldumą, užpilkite kavą kiek vėsesniu vandeniu.
Naujausi komentarai