Šeši patarimai, padėsiantys atnaujinti senus drabužius

  • Teksto dydis:

Orams šylant vis dažniau imame dairytis į naujų kolekcijų drabužius vitrinose, įsivaizduodami kaip gražiai ant mūsų kūno atrodytų vienas ar kitas rūbas. Šitaip nejučiomis pamirštame, kad ir namuose šiltajam sezonui skirtų drabužių netrūksta: palėpėje guli vos kelis kartus vilkėtos palaidinės, nebemadinga suknelė, nublukusios kelnės, mamos jaunystės megztukas ir daugelis kitų mylėtų ir nešiotų, o galbūt ir visai nepaliestų drabužių.

Visi šie apdarai gali surasti naują šeimininką ir būti prikelti naujam gyvenimui. Įsigyti, mainytis ar atiduoti daiktus bei drabužius vertus antrojo šanso galima jau šį savaitgalį  – balandžio 13-14 d. – „Litexpo“ parodų rūmuose vyksiančiame „Vintage bazaar“ blusturgyje. Nuo 10 iki 18 valandos dalyviai bus kviečiami įsiklausyti į šūkį „Neišmesk, bet panaudok, parduok, mainyk ar dovanok!“

Aplinkosaugininkė Viktorija Nausėdienė dalijasi patarimais, kaip galima paprastai ir nebrangiai atnaujinti atsibodusius, nudėvėtus, nebemadingus arba širdžiai mielus, tačiau trūkumų turinčius drabužius antram gyvenimui.

1. Šviesių atspalvių drabužius atnaujinkite tekstiliniais dažais. Dažymams ypač tinka šviesūs džinsai ar medvilniniai, šviesių atspalvių marškinėliai.

2. Nebijokite raštų – rūbus galite marginti šiemet itin madingais gamtiniais motyvais: lapais, šakelėmis ar gyvūnų raštais.

3. Tamsius drabužius atnaujinkite ryškių siūlų įsiūvais, naudodami siuvinėjimo arba mezgimo siūlus, aplikacijas, karoliukus ar sagas.

4. Sujunkite du drabužius į vieną, pavyzdžiui, marškinėlius ir sijoną arba liemenę ir kelnes. Šitaip sukursite neįtikėtinai įdomių derinių. Tokiu būdu sukurtų drabužių išvysite ir „Vintage bazaar“ blusturgyje, kur socialinio verslo atstovai „TexTale“, kurie skatina atsakingą tekstilės gaminių vartojimą ir gamtos išsaugojimą prikeldami senus rūbus naujam gyvenimui, pristatys pirmąją perdarytų džemperių kolekciją.

5. Panaudokite net ir mažiausias atraižas. Iš mažų detalių galima pasidaryti išties nuostabų aksesuarą ar namų dekoro elementą, o smulkius likučius visada galima panaudoti kamšalams.

6. Nepamirškite drabužių karpymo, plėšymo bei rišimo technikų! Ilgas palaidines tiesiog patrumpinkite žirklėmis ar nupirkite rankoves, įkirpkite nugaroje ir suriškite kaspiną – kartais reikia tiek nedaug, kad drabužis vėl stebintų ir džiugintų!

Tiems, kurie savo spintose neberanda vietos nedėvimiems, tačiau geros kokybės drabužiams, įmonės atstovė pateikia keletą pasiūlymų, kaip atsakingai su jais atsisveikinti: „Jums atsibodusius ar nebetinkamus drabužius visuomet galite mainytis su kitais arba juos parduoti pasinaudodami įvairiomis pardavimų platformomis internete. Juos taip pat galite padovanoti arba atnešti juos pas mus, kur jais bus tinkamai pasirūpinta. Atminkite, kad drabužiai gali tęsti savo istorijas ir kituose pavidaluose, pavyzdžiui, iki skutelių sudėvėti mylimiausi džinsai gali būti perdaryti ir tapti auskarais arba padėkliuku jūsų rytinei kavai. Na, o jeigu drabužių jau nebeįmanoma išgelbėti, padėkokite jiems ir atsisveikinkite išmesdami juos į specialius tekstilės konteinerius savo mieste.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Siaubas,gal geriau visi eikime visai nuogi,bus labai stilinga ir madinga,o ko čia gėditis juk tokie gimėm.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių