Parkinsono ligai gydyti – naujas metodas

Pirmą kartą Lietuvoje Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK) Neurochirurgijos klinikoje pritaikytas naujoviškas gydymo metodas, kuris kokybiškai pakeičia pacientų, sergančių Parkinsono liga, gydymo strategiją.

Iki šiol Parkinsono ligos simptomai būdavo šalinami taikant tam tikros smegenų srities destrukciją – ligos židiniai sunaikinami ir prideginami. Taikant  naująjį  metodą, vyksta smegenų srities stimuliacija, todėl procedūra labiau fiziologinė ir yra grįžtama. Šis metodas dabar yra vadinamas neuromoduliacija. Pasak KMUK Neurochirurgijos klinikos vadovo, prof. Arimanto Tamašausko, ši procedūra - tai naujas kokybinis šuolis stereotaksinėje ir funkcinėje neurochirurgijoje.

Operaciją pacientui, sergančiam Parkinsono liga, atliko doc. Juozas Šidiškis. Jam asistavo neuromokslų laboratorijos vedėjas doc. Kęstutis Skauminas. Šis metodas pakeičia gyvenimo kokybę - yra pagerinama apie 60 proc. simptomų ir motorinių sutrikimų. Operavusio chirurgo doc. J. Šidiškio teigimu, visa procedūra užtruko apie 12valandų. Procedūra sudėtinga - pirmoji dalis yra diagnostinė. Jos metu ant galvos pacientui dedamas stereotaksinis rėmas, atliekama radiologinė diagnostika ir skenuojamos smegenys.

Diagnostinės procedūros metu yra pažymima vieta, kuri turėtų būti stimuliuojama, jos koordinatės pažymimos ant stereotaksinio rėmo. Pasak doc. J. Šidiškio, koordinatės turi būti nustatomos labai tiksliai, leistina paklaida tegali būti iki 1mm, nes operuojama smegenų gilumoje, požievio branduoliuose, kur bet koks suklydimas gali būti lemtingas pacientui. Tokiam tikslumui reikalingi įgūdžiai, patirtis ir geros radiologinio ištyrimo galimybės. 

Tiksliai apskaičiavus koordinates antroje procedūros dalyje, pacientui per angelę kaukolėje į nustatytą taikinį įeinama su elektrodu. Tuo pačiu metu patikslinama pati efektyviausia vieta, kurią stimuliuojant gaunamas geriausias efektas šalinant ligos simptomus, dėl kurių pacientas ir yra operuojamas. Elektrodai smegenyse fiksuojami kaulinėje angoje laidais yra sujungiami su stimuliatoriumi, kuris įstatomas pasodėje poraktikaulinėje arba pilvo srityje. Smegenų stimuliavimas bus pradėtas maždaug po savaitės, užgijus žaizdai. Šiuo stimuliatoriumi šalinami ligos simptomai.

Stereotaksinė neurochirurgija pasaulyje atsirado maždaug prieš 50metų. KMUK pirmąjį stereotaksinį aparatą įsigijo 1972m, tuo metu Baltijos šalyse tai buvo vienintelė vieta, taikanti strereotaksinį metodą.  Pradžioje intervencijos būdavo atliekamos suardant pagrindines struktūras, kurios sąlygoja Parkinsono ligos simptomus. Naujasis Parkinsono ligos gydymo būdas pasaulyje jau yra naudojamas apie penkiolika metų. Pacientų, kuriems reikėtų Parkinsono ligą operuoti taikant naująjį metodą, šiuo metu yra apie dešimt.


Šiame straipsnyje: Parkinsono liga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių