Pereiti į pagrindinį turinį

Pirmą kartą nuo 2008 metų Lietuvoje užregistruota difterija

2011-10-06 18:13
Pirmą kartą nuo 2008 metų Lietuvoje užregistruota difterija
Pirmą kartą nuo 2008 metų Lietuvoje užregistruota difterija / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Lietuvoje pirmą kartą nuo 2008 metų užregistruota difterija, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Difterija diagnozuota Vilniaus rajono gyventojui.

2008 metais buvo užregistruoti du susirgimai difterija, iš kurių vienas baigėsi mirtimi.

Vilniaus rajono gyventojas susirgo rugsėjo 22 d. Rugsėjo 26 d. jis kreipėsi medicinos pagalbos ir tą pačią dieną buvo hospitalizuotas. Vyras karščiavo: temperatūra pakilo iki 39,6 ºC, jis skundėsi gerklės skausmu, ji buvo pasidengusi baltomis apnašomis.

Buvo paimti tyrimai difterijos sukėlėjo nustatymui. Spalio 4 d. kliniškai patvirtinta galutinė diagnozė – tonzilių difterija. Ligonis pasveiko. Nežinoma, ar susirgęs vyras buvo pasiskiepijęs nuo difterijos. Manoma, kad jis buvo skiepytas tik vaikystėje, tačiau vakcinacijos neatnaujino. Su juo kontaktavusiems asmenims rekomenduota pasiskiepyti.

„Difterija prasideda bendru negalavimu, blogu apetitu, karščiavimu, nestipriu gerklės skausmu. Tonzilės šiek tiek paburksta, parausta, jas salelėmis ar visas dengia apnašos“, - aiškino ULAC Imunprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė.

Difterijos komplikacijos: širdies paralyžius, intersticinis miokarditas, nefritas, inkstų nepakankamumas, polineuritas, aspiracinė pneumonija. Nuo difterijos miršta 5-10 proc. ligonių.

Lietuva, kaip ir kitos Rytų Europos šalys, vertinama kaip didelės difterijos rizikos šalis. Latvijoje iki šiol sergamumas šia infekcija didžiausias visame Europos regione.

Gydytoja D.Razmuvienė priminė, kad efektyvi difterijos prevencija – vakcinacija. Pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių kūdikiai skiepijami dviejų, keturių, šešių ir 18 mėnesių. Penktąja ir šeštąja doze skiepijami 6-7 ir 15-16 metų vaikai. Vėliau sustiprinančios vakcinos dozės suaugusiems skiriamos kas 10 metų. Taigi, 26 metų asmuo turėtu pasiskiepyti palaikomąja doze kas 10 metų.

Siekiant apsaugoti Lietuvos gyventojus nuo susirgimų difterija ir stablige, jų komplikacijų bei mirčių, pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos programą, 2009 metais pradėti planiniai suaugusių, vyresnių nei 26 metų amžiaus asmenų, skiepijimai valstybės biudžeto lėšomis. Norintiems pasiskiepyti rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų