Antarktidoje šiemet pirmą kartą istorijoje užfiksuota karščio banga

  • Teksto dydis:

Antarktidoje pirmą kartą užfiksuota karščio banga, teigia mokslininkai, baimindamiesi dėl ilgalaikės žalos, kurią toks reiškinys gali padaryti gyvūnams, augalams ir visai žemyno ekosistemai.

Australijos Antarkties programos mokslininkai 2019–2020 m. vasarą (Šiaurės pusrutulyje – žiemą) užfiksavo pirmąją karščio bangą Casey tyrimų stotyje Rytų Antarktidoje. Tuo tarpu Antarktidos pusiasalyje taip pat buvo fiksuojama rekordiškai aukšta temperatūra.

Sausio 23–26 dienomis Casey tyrimo stotyje buvo užfiksuotos aukščiausios visų laikų maksimalios ir minimalios paros temperatūros. Mokslininkų teigimu, karščio bangą galima skelbti, kuomet tris dienas iš eilės fiksuojamos itin aukštos tiek maksimalios, tiek minimalios paros temperatūros.

Minimalios paros temperatūros tomis dienomis viršijo nulį, o maksimalios – net 7,5 laipsnio Celsijaus.

Sausio 24 Casey tyrimų stotyje užfiksuota aukščiausia visų laikų temperatūra – 9,2 laipsnio Celsijaus. Kitą rytą užfiksuotas rekordinis paros minimumas – 2,5 laipsnio Celsijaus.

Antarktidos pusiasalyje vasarį taip pat buvo rekordiškai karšta, o vidutinė paros temperatūra ilgalaikį vidurkį viršijo daugiau nei 2 laipsniais.

Mokslininkų iš Vulongongo ir Tasmanijos universitetų bei Australijos Antarkties programos išvados skelbiamos straipsnyje „Global Change Biology“ žurnale.

Pasak tyrėjų, remiantis ankstesniais neįprastai karštų vasarų Antarktidoje duomenimis, „galima tikėtis įvairiausio biologinio poveikio ateinančiais metais, rodančio, kaip klimato kaita veikia net ir pačias atokiausias planetos teritorijas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Astronomas geofizikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Astronomas geofizikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
PRAŠAU PATIKSLINTI - KURIOJE, KONKREČIAI ANTARKTIDOS VIETOJE, BUVO UŽFIKSUOTA KARŠČIO BANGA?!?!?! IŠANKSTO DĖKINGAS ROMUALDAS ZUBINAS!!!!

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
ANTARKTIDA YRA KONTINENTAS! Tad kuriame Antarktidos "gale" - koks "KARTIS" buvo ir koks yra dabar?

Astronomas geofizikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Astronomas geofizikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
ANTARKTYDOJE KARŠČIO BANGA?! Būtina žinoti, kad KLIMATAS ŽEMĖJE KINTA ne tikai ŠIAURINIAME, bet ir PIETINIAME PUSRUTULIUOSE! Dar daugiau, abiejuose ŽEMĖS PUSRUTULIUOSE, jis kinta SINCHRONIŠKAI! Tad pastoviai būtina stebėti - KAS? IR KURIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE VYKSTA???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių