Pereiti į pagrindinį turinį

Aplinkai dekoruoti – spalvotas mulčas

2014-05-25 18:47

Sodininkams siūloma vis naujų produktų, kurie palengvina darbą ir netgi padeda išspręsti daugelį teritorijos tvarkymo problemų. Vienas jų – dekoratyvinės medžių drožlės, kurios gali būti ne tik skirtingos medienos, faktūros, ilgalaikiškumo, bet ir įvairių spalvų.

Shutterstock nuotr.

Sodininkams siūloma vis naujų produktų, kurie palengvina darbą ir netgi padeda išspręsti daugelį teritorijos tvarkymo problemų. Vienas jų – dekoratyvinės medžių drožlės, kurios gali būti ne tik skirtingos medienos, faktūros, ilgalaikiškumo, bet ir įvairių spalvų.

Nekenkia aplinkai

Mulčas yra 100 proc. ekologiškas produktas, kuriam gaminti naudojami dažai nekenkia augalams ir gyvūnams.

Naudojant dekoratyvines drožles galima ne tik pagyvinti, spalviškai praturtinti aplinką, bet ir sumažinti darbus sode.

Į šios šiuolaikinės ekologiškos medžiagos sudėtį įeinančios medžiagos yra neutralios aplinkai ir nerūgština dirvožemio, nestabdo augalų augimo, be to, palaiko dirvoje drėgmę.
Dekoratyvinės spalvotos medžio drožlės minimaliai keičia spalvą ir ilgai išlieka atsparios atmosferos poveikiui.

Nusprendus jomis padengti sodybos žemės paviršių, pravartu pasirinkti tinkamą spalvą. Mulčas gali būti geltonos, rudai raudonos (plytinės), alyvuogių, rudos ir juodos spalvų.

Gali atrodyti ir chaotiškai

Mulčą galima derinti prie pastatų fasadų ar mažosios architektūros objektų spalvos, takų dangos spalvinės gamos. Taip tiesiog atkartojamos jau aplinkoje esančios spalvos, ir želdynai įsilieja į bendrą spalvinę gamą.

Pasirinkus keletą spalvų viename plote, galima sukurti žaismingą, linksmą aplinką, tačiau nereikėtų pamiršti, kad mažame plote toks spalvų margumynas gali sukurti ir chaoso bei kičo pojūtį.
Medžio drožles galima naudoti spalviniam kontrastui sukurti. Žali augalai rudai raudono mulčo fone matysis daug ryškiau nei šalia gelsvos, rudos ar žalsvos spalvos.

Jei siekiama paryškinti rausvalapius ar rausvažiedžius augalus, žalsvas fonas bus tinkamiausias pasirinkimas tokio augalo išskirtinumui pabrėžti.

Kai gėlynai sužydi melsvomis ar violetinėmis spalvomis, gelsvai padengtas žemės paviršius paryškins gėlyno spalvą, kontūrinę jo liniją bei formą.

Sprendžia daugelį problemų

Norint išlaikyti natūralių, gamtinių spalvų gamą, reikėtų naudoti rudas, juodas drožles. Jomis išpiltas gėlynas ar dekoratyvinių augalų grupės atrodys tvarkingai bei estetiškai.
Ypač dekoratyvinis mulčas naudingas tose vietose, kur dėl tam tikrų mikroklimato sąlygų sunkiai ir nenoriai auga augalai ir veja.

Kaip atokaitoje, taip ir menkai apšviestose vietose mulčas gali išspręsti daugelį problemų.

Spalvotas drožlių kilimas ne tik papuoš aplinką, bet ir neleis išgaruoti drėgmei saulės deginamuose plotuose.

Stipriai pavėsingose, drėgnose plotuose tokia danga sudarys sausesnį žemės paviršių, neleis vešėti piktžolėms, o gilią žiemą dar ir apsaugos augalų šaknis nuo šalčio.
Paunksmėje, kur taip pat prastai veši dekoratyviniai augalai, labiausiai tiks geltona spalva, primenanti saulės spindulius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų