Aplinkos apsaugos departamentas daugiau nei mėnesį ieško, kur perkelti invazinį vėžlį

Aplinkos apsaugos departamentas jau daugiau nei mėnesį ieško, kur perkelti kovą iš gyventojo paimtą invazinį vėžlį. Gyvūnas šiuo metu laikinai priglaustas priežiūros centre „Nuaras“.

„Šiuo metu laukiama teismo nutarimo dėl vėžlio konfiskavimo įsiteisėjimo. Vėžlys saugus gyvūnų globos organizacijoje. Jam ieškoma saugių namų“, – BNS sakė departamento atstovas spaudai Arūnas Malinovskis.

BNS kovo viduryje skelbė, kad „Nuaras“ laukia aplinkosaugininkų sprendimo, ką daryti su vėžliu.

„Nuaro“ vadovė Jurgita Gustaitienė teigė, kad norima, jog vėžlys patektų į saugią vietą, kurioje galėtų ir toliau gyventi, nes kitu atveju, pagal pabartinius teisės aktus, jis turėtų būti sunaikintas.

Aplinkos apsaugos departamento atstovas spaudai A. Malinovskis tuo metu informavo BNS, kad galutinis sprendimas dėl vėžlio dar nepriimtas, tačiau Lietuvoje yra „kelios vietos, kurios yra tinkamos“.

Kovo pradžioje raudonausis raštuotasis vėžlys (Trachemys scripta elegans) aplinkosaugininkų buvo paimtas iš Prienų rajono gyventojo, per skelbimus bandžiusio parduoti vėžlį, iškart po to gyvūnas perduotas „Nuaro“ darbuotojų globai.

Lietuvoje šios rūšies vėžlį draudžiama laikyti, veisti ir paleisti į gamtą.

Pernai į rezervatą Vokietijoje buvo išvežta vilko ir šuns hibridė Luna, kurios nei laikyti namuose, nei išleisti į laisvę irgi nebuvo galima, nes toks vilko ir šuns hibridas visoje Europoje laikomas laukiniu gyvūnu.

Tuo metu Luna laikinai buvo priglausta Kauno zoologijos sode, o prieš tai buvo klausiama Lietuvos mokslo institucijų, ar jos priglaustų gyvūną, tačiau norinčiųjų neatsirado.

Asmeniui, bandžiusiam neteisėtai parduoti šį vėžlį, už invazinių rūšių pateikimą į rinką ar tyčinį paleidimą į aplinką gresia bauda nuo 300 iki 500 eurų ir gyvūno paėmimas.

Aplinkosaugininkai primena, kad invazinių rūšių atstovų negalima laikyti namuose ir tuo labiau jais prekiauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tokios rushies vezli reiktu sunaikinti,nes jie dauginasi,kaip piktzoles.

!

! portretas
Vėžlį deportuokit į jo tėvynę,į Ameriką!

Anonimas

Anonimas portretas
parduokyt uzsienio zoo sodui
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių