Bus galima susipažinti su meldinų nendrinukių perkėlimu į Žuvintą

  • Teksto dydis:

Šią savaitę gamtininkai kvies susipažinti su meldinių nendrinukių perkėlimu iš Baltarusijos į Žuvintą.

Kelerius metus vykdomo projekto, kurį įgyvendina Baltijos aplinkos forumas, vertė – 4 mln. 97 tūkst. eurų, iš jų 3 mln. 72 tūkst. skiriama iš Europos Sąjungos lėšų, 1 mln. 24 tūkst. eurų – iš Lietuvos biudžeto.

„Visai šalia Alytaus, Žuvinto biosferos rezervate, vyksta pasaulinei gamtininkų bendruomenei svarbūs dalykai. Čia jau antrus metus auginami iš Baltarusijos atvežti rečiausio Europoje giesmininko – meldinės nendrinukės – jaunikliai, kurie šeštadienį jau bus galutinai perkelti į specialius lauko aviariumus. Labai kviečiame visus iš arčiau susipažinti su šia unikalia patirtimi, kurios iš Lietuvos gamtininkų mokysis užsienio kolegos bei sužinoti daugiau apie šią unikalią rūšį, jos apsaugą“, – sako meldinės nendrinukės apsaugos projekto vadovas, Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas.

Gamtininkai žada visuomenei išsamiau pristatyti projektą, paaiškinti meldinių nendrinukių, žemapelkių ir kitų rūšių apsaugos poreikį.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika anksčiau yra užsiminęs, kad dalis pinigų, skirtų nendrinių meldinukių apsaugai, gali būti panaudoti kitiems projektams.

Jis teigė pavedęs ministerijos specialistams vertina, koks poveikis šių retų paukščių populiacijai kiltų sustabdžius projektą.

„Kreipiausi, kad įvertintų pasekmes, jei mes sustabdytumėme projektą. Likęs tik baigiamasis projekto etapas – vyksta tik tyrimas, vertinimas. Matome, kad trūksta pinigų aplinkosaugai, kitoms priemonėms, juolab, kad milijonas rūšių, kaip nustatė mokslininkai, yra nykstančios, o mes vienai rūšiai skiriame tokias sumas“, – BNS yra sakęs K. Mažeika.

Projektą įgyvendinančioje nevyriausybinėje organizacijoje „Baltijos aplinkos forumas“ yra dirbęs buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas, jis buvo sulaukęs opozicijos priekaištų dėl lėšų buvusiai darbovietei skyrimo. Ministras teigė nusišalinęs nuo bet kokių sprendimų, susijusių su šia viešąja įstaiga.

Žvirblinių paukščių rūšiai priklausančios meldinės nendrinukės dvidešimtajame amžiuje ėmė nykti, nes dėl ūkininkavimo daug kur neliko jų buveinių.

Baltijos aplinkos forumas gegužės pradžioje pranešė, kad šiemet Žuvinto rezervate užfiksuotos trys čia grįžusios meldinės nendrinukės, pernai perkeltos į Lietuvą iš Baltarusijos.

Birželį Žuvinto biosferos rezervatą iš Baltarusijos pasiekė 50 meldinių nendrinukių jauniklių, dalyvaujančių gamtosaugos eksperimente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bs

Bs portretas
Svarbiausia yra isisavinti europos sajungos lesas skirtqe nendrinukes perkelimui perkelsit pora zyliu izrasysit nendrinuke
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių