Pavasarį gamta traukia ne tik jos mylėtojus, bet ir šiukšlintojus

  • Teksto dydis:

Šiltėjant orams vis daugiau smalsuolių užsuka į regioninius parkus ar atokius gamtos kampelius. Deja, ne tik pasigrožėti gamta, bet ir atsikratyti šiukšlių.

Žmonėms šiukšlės – savaime suprantamas, kasdieniškas, niekuo neišsiskiriantis dalykas, kurį pamirštame vos išmetę į šiukšliadėžę. Dešimtmečius diskutuojama, kur jų vieta ir kaip jas tinkamai tvarkyti, sukeliant kiek įmanoma mažiau žalos aplinkai.

Nors dauguma visuomenės turi vieningą ir aiškų supratimą apie jų tvarkymo svarbą, vis dėlto kyla klausimas: kodėl jos atsiduria visiškai neįprastose vietose? Vietose, kur turėtų vyrauti gamtos ir žmogaus darna, o ne akivaizdi priešprieša.

Manoma, kad žmonės šiukšlina dėl keleto priežasčių. Viena – sąmoningumo trūkumas, kita – tingumas. "Gyvenant saugomoje teritorijoje ar lankantis joje būtina prisiminti, kad šiukšlės yra žmogaus veiklos produktas ir jų vieta – ne gamtoje. Todėl reikia elgtis racionaliai ir pagalvoti, kad kiekviena šiukšlė, išmesta pro langą, pramesta pro šalį šalia įrengtos šiukšliadėžės ar tiesiog tyčia į pasirinktą vietą atvežta jų krūva ir išversta pamiškėje ne tik vizualiai teršia kraštovaizdį, bet, svarbiausia, niekur nedingsta ir nesuyra dešimtmečius. Irimo produktais teršiami gruntiniai vandenys ir dirvožemis", – lankytojams primena Varnių regioninio parko direkcija.

Gyvenant saugomoje teritorijoje ar lankantis joje būtina prisiminti, kad šiukšlės yra žmogaus veiklos produktas ir jų vieta – ne gamtoje.

Specialistai pastebi, kad kai kurie žmonės skundžiasi, jog parke įrengta per mažai šiukšliadėžių. Tačiau ryškėja tendencija, kad kuo mažiau jų, tuo mažiau ir atliekų. "Akivaizdžių skirtumų galima pastebėti vietovėse, kur šiukšliadėžių nėra – ten mėtosi kelios pavienės šiukšlės, o kur jos stovi, galima rasti ne tik pavienių vėjo nešiojamų atliekų, bet ir atvežtų, išmestų šiukšlių. Aptinkama didesni kiekiai statybinių atliekų, išardytų automobilių plastikinių detalių, padangų ir kt. Siekiant surasti teršėją, tarp išmestų šiukšlių ieškoma užuominų, kurios galėtų padėti nustatyti tapatybę, o nustačius šiukšlintojus jie būna priversti sutvarkyti tai, ką pridirbo", – primena regioninio parko darbuotojai.

Praktika rodo, kad gamtoje turėtų būti kuo mažiau šiukšliadėžių, nes maistu kvepiančias atliekas iš šiukšlių dėžių ištraukia, išdrasko ir paskleidžia po teritoriją įvairūs laukiniai gyvūnai, išnešioja vėjas. Gyvūnai, prisiėdę plastmasės su maisto likučiais, užkemša skrandį. Todėl prašoma nešiukšlinti gamtoje, o radus šiukšlių – jas surinkti ir išmesti tam skirtoje vietoje. Administracinių nusižengimų kodeksas aplinkos teršėjams numato baudas nuo 30 iki 140 eurų.

"Geriausia vadovautis principu: ką atsivežei – tą išsivežk. Gamtai nieko papildomo nereikia, todėl visas savo šiukšles būtina susirinkti ir palikti švarią aplinką kitiems", – draugystės su gamta principus primena Varnių regioninio parko direkcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Klaipėdietei>>>dar vienas būdas užsikrėsti kronovirusu Ketvirtas būdas. Apie trečią rašė profesorius .

Homo

Homo portretas
Kas su jumis darosi zemes gyventojai,kodel jus taip tersiat SAVO NAMUS

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Faktas, kad buitinių atliekų konteinerių prie namų dangčiai nuolat atviri. Taigi, atėjęs prie konteinerio, gyventojas šiukšles meta į atvirą konteinerį, nors jis jau kupinas, o šalia stovi dar keli pustuščiai. Taip elgiasi ir jauni, ir vyresnio amžiaus žmonės. Tikrai jie negalvoja ką daro... Aš visada užveriu atvirus konteinerių dangčius ir niekada pati nepalieku atidarytų. Būtų gerai, kad taip darytų ir kiti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių