Ramiojo vandenyno regiono šalys ragina pasaulį rimčiau pažiūrėti į klimato krizę

Ramiojo vandenyno regiono šalys, kuriose stipriai jaučiamas klimato kaitos poveikis, penktadienį paragino pasaulį „rimčiau žiūrėti“ į klimato krizę ir planetos gelbėjimą.

Raginimas išsakytas prieš Jungtinių Tautų (JT) tarpininkaujamas derybas dėl klimato kaitos.

Virš jūros lygio mažai iškilusios salos yra vienos labiausiai klimato kaitos paveiktų teritorijų, kylantis jūros lygis ir vis stipresni ciklonai sukelia didelius potvynius.

Fidžio premjeras Frankas Bainimaramas Ramiojo vandenyno salų forumo virtualios spaudos konferencijos metu teigė, kad prieš penkerius metus pasirašius Paryžiaus klimato susitarimą pažangos nebuvo pasiekta.

„Dėl mūsų žmonių ir dėl visos žmonijos turime garsiau reikalauti, kad didieji teršėjai imtųsi daugiau klimato veiksmų ir įsipareigojimų“, – sakė jis.

„Jei to nebus imtasi, prarasime namus, normalų gyvenimą, gerovę ir gyvybes – pats laikas surimtėti, – teigė F. Bainimaramas. – Pasirašėme Paryžiaus susitarimą, dabar reikalaujame, kad jis būtų įgyvendintas.“

18 valstybių jungiantis Ramiojo vandenyno salų forumas sušaukė posėdį, kad išreikštų regiono nerimą prieš viršūnių susitikimą, kurį kartu organizuoja JT, JK ir Prancūzija, siekdamos paminėti penktąsias Paryžiaus susitarimo metines.

2015 m. Paryžiaus klimato kaitos susitarimu pasaulio šalys įsipareigojo apriboti temperatūros kilimą ties „gerokai žemesniu“ nei 2 laipsniai Celsijaus lygiu.

Tačiau F. Bainimaramas teigė, kad jei niekas nesikeis, iki 2100 m. žemė turėtų sušilti 5 laipsniais Celsijaus, ir tai būtų pražūtinga.

„Atsisakau leisti paaukoti Fidžio ir kitų Ramiojo vandenyno valstybių piliečių gyvenimus dėl anglies pramonės šalių ir teršiančių įmonių“, – sakė jis.

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern, praėjusią savaitę paskelbusi ypatingąją klimato padėtį, teigė, kad Ramiojo vandenyno regionas jau sprendžia problemą ir ragina likusį pasaulį taip pat imtis veiksmų.

„Negalima tiesiog žiūrėti, kaip kenčia labiausiai pažeidžiamos pasaulio valstybės, kol turtingesnės šalys pagaliau supras, kad jų laukia toks pat likimas, – teigė ji. – Raginu visus įsijausti į problemos skubą, nes mūsų regionui tai labai svarbu.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

senelis girinis

senelis girinis portretas
Masinis Amazones,Sibiro ir kitu misku kirtimas atves iki zmonijos susinaikinimo,bet kokie nedirbamos zemes plotai turi but apsodinami medziais,nes veliau gali buti pervelu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių