Šiauliuose kuriamas tūkstančio rožių rožynas

Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio vilos parke kuriamas tūkstančio rožių rožynas, dar 100 rožių bus pasodinta Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui. Secesijos stiliaus gėlynas visu grožiu sužydės jau kitąmet.

Įkurti secesinio stiliaus rožyną Chaimo Frenkelio rūmų parke ir taip papuošti miestą sugalvojo ne muziejininkai. Brangaus projekto idėja kilo pramonininkui Stanislovo Grušui. Jis yra ir šio projekto mecenatas.

„Mintis kilo pernai rugsėjo mėnesį apsilankius Latvijoje, Rundalės rūmuose. Ten  gražus rožynas yra. Pagalvojau, o kodėl gi ne Šiauliuose. Ieškojau vietos, kur tai padaryti. Man pasirodė, kad Frenkelio vila idealiai tinka šiam sodui“, – sakė įmonės „Neaustinių medžiagų fabrikas“ direktorius Stanislovas Grušas.

Nuo rudens brandinta mintis jau virsta kūnu. Pirmiausiai vilos parke teko nukasti bemaž pusmetrį grunto ir atvežti apie 150 kub. m rožėms tinkamos žemės. Parke jau surengtos kelios talkos, nemažiau atsakingesnis darbas atrinkti  rožynui tinkamų rožių

„Funkciškai ieškojome rožių, kurios būtų kvapios. Aišku, spalvinis derinys tai savaime suprantama. Buvo du tokie dalykai, kuriais norėjome praturtinti rožyną – tai rožės kvapnios ir rožės su istorine verte“, – pasakojo kraštovaizdžio architektas Karolis Grušas.

Už 10 tūkst. eurų nupirkta 28 veislių rožių, tarp jų ir seniausia, sukurta XV a. Jungtinėje Karalystėje. Yra ir vijoklinių, ir naujai išvestų. Secesijos parko rožynui keliami ypatingi reikalavimai.

„Šitas stilius architektūrinis, kuris buvo paplitęs Vakarų Europoje ir Lietuvoje ne taip smarkiai, kalbame apie XIX a. pabaigą XX a. pradžią, turi savo tam tikrus architektūrinius reikalavimus –asimetrija takų, įvairūs mažosios architektūros elementai. Jie diktuoja tokį parko, sutvarkymą“, – kalbėjo  Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza.

Planuojama, kad Ch. Frenkelio parko rožynas žiedais ir aromatais šiauliečius džiugins ištisą vasarą. Norintiems įsiamžinti ir rožyne pasodinti vardinę rožę taip pat palikta vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oksana

Oksana portretas
Nors, kažką gero "Ašarų pakalnėje" - badaujančių pensininkų ir skurstančių šalyje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių