Astronautai išėjo į atvirą kosmosą: turi svarbią misiją

Į atvirą kosmosą pirmadienį išėję astronautai instaliuoja naujus siurblius Tarptautinės kosminės stoties (TKS) išorėje sumontuotam kosminių spindulių detektoriui.

Tai trečias italo Lucos Parmitano (Lukos Parmitano) ir NASA astronauto Andrew Morgano (Endriaus Morgano) išėjimas į atvirą kosmosą per beveik tris savaites, ir daugelio metų darbo siekiant suremontuoti Alfa magnetinį spektrometrą (AMS) kulminacija.

Astronautams reikia prijungti spektrometrui keturis naujus siurblius, nes dabar jis nėra reikiamai aušinamas. Šis 2 mlrd. dolerių (1,82 mlrd. eurų) vertės prietaisas jau aštuonerius su puse metų ieško antimedžiagos ir tamsiosios medžiagos.

NASA šią išėjimų į atvirą kosmosą virtinę – sudėtingiausią nuo Hubble'o (Hablo) kosminio teleskopo misijų – lygina su širdies šuntavimo operacija. Spektrometrui niekada nebuvo planuojama tokio remonto galimybė; jis buvo sukurtas veikti vos trejus metus.

Kai tik prie AMS bus prijungti nauji siurbliai – apeinant senuosius, prastai veikiančius siurblius – prietaisas turėtų veikti visą likusį TKS funkcionavimo laiką: dar 5–10 metų.

Atsižvelgdamas į tai, kas pastatyta ant kortos, skrydžių valdymo centras paragino į atvirą kosmosą išėjusius astronautus „gerai pasirūpinti“ siurbliais. Sklęsdamas spektrometro link L. Parmitano abiem rankomis laikė 159 kg sveriančią, 107 cm ilgio ir 82 cm pločio siurblių dėžę.

AMS tiria kosminius spindulius – tarpžvaigždinėje erdvėje sklindančius didelės energijos dalelių srautus, jiems nespėjus pasiekti Žemės atmosferos.

Spektrometras buvo atgabentas per paskutinę daugkartinio erdvėlaivio „Endeavour“ misiją 2011 metais ir nuo to laiko išstudijavo daugiau kaip 148 mlrd. kosminių spindulių dalelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių