Dėl geomagnetinės audros dešimtys „SpaceX“ palydovų nukrypo nuo numatytų orbitų

JAV privati bendrovė „SpaceX“ vėlai antradienį pranešė, kad dalis naujai paleistų jos kuriamo kosminio interneto ryšio palydovų  dėl geomagnetinės audros nukrypo nuo numatytų orbitų.

Iki 40 iš 49 praėjusią savaitę paleistų nedidelių palydovų vėl įskriejo į atmosferą ir sudegė arba netrukus sudegs, informavo kompanija.

Pasak „SpaceX“, dėl praėjusį penktadienį kilusios geomagnetinės audros atmosfera tapo tankesnė, todėl padidėjus trinčiai kai kurie „Starlink“ tinklo palydovai tapo pasmerkti.

Operatoriai Žemėje bandė išgelbėti šiuos kompaktiškus, plokštės pavidalo aparatus, perjungę juos „miego“ režimu ir pakreipę, kad pasipriešinimas būtų kuo mažesnis.

Tačiau atmosferos trintis buvo per didelė, todėl palydovams nepavyko „pabusti“ ir pakilti į aukštesnę, stabilesnę orbitą, paaiškino bendrovė.

„SpaceX“ tebevaldo beveik 2 tūkst. „Starlink“ palydovų, skriejančių orbitoje aplink Žemę ir leidžiančių teikti interneto paslaugas atokiuose pasaulio kampeliuose. Šie aparatai išdėstyti aplink mūsų planetą didesniame nei 550 km aukštyje.

Saulės audros paveikti palydovai skriejo tarpinėje orbitoje. „SpaceX“ juos sąmoningai nukreipia į žemesnę nei įprastą orbitą, kad neveikiantys aparatai galėtų greitai grįžti į atmosferą, nekeldami grėsmės kitiems kosminiams aparatams.

Kompanijos teigimu, neseniai kristi pradėję palydovai nekelia jokio pavojaus nei orbitoje, nei ant žemės. Kiekvienas iš jų sveria mažiau nei 260 kilogramų.

„SpaceX“ palydovų praradimą pavadino „unikalia situacija“. Tokias geomagnetines audras sukelia mūsų centrinio šviesulio didelis aktyvumas – pavyzdžiui, žybsniai, dėl kurių iš Saulės vainiko į kosmosą ir Žemės link gali būti išmetami plazmos srautai.

2019 metais paleidžiant pirmąją „Starlink“ grupę, „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas (Ilonas Maskas) kalbėjo apie planus sukurti iš kelių tūkstančių palydovų sudarytą tinklą, kuris padidintų interneto paslaugų prieinamumą. Bendrovė pasitelkdama šį tinklą bando padėti atkurti interneto ryšį Tongoje, užkluptoje katastrofiško ugnikalnio išsiveržimo ir cunamio.

Orbitoje aplink Žemę taip pat skrieja Londone įsikūrusios įmonės „OneWeb“ interneto palydovai. Tuo metu elektroninės prekybos milžinė „Amazon“ ketina pradėti leisti tokius aparatus vėliau šiais metais.

Astronomai nerimauja, kad šie milžiniški tinklai trukdys stebėti naktinį dangų iš Žemės. Tarptautinė astronomų sąjunga steigia naują centrą, ieškosiantį būdų šiems trikdžiams pašalinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių