Indonezijoje rastų griaučių DNR suteikė užuominų apie dar nežinomą pirmykščių žmonių grupę

Indonezijoje archeologai rado prieš 7,2 tūkst. metų gyvenusios medžiotojų ir rankiotojų bendruomenės narės kaulų, iš kurių išskirta genetinė medžiaga pateikė užuominų apie „savitą žmonių liniją“, iki šiol neaptiktą niekur kitur pasaulyje, sakoma šią savaitę paskelbtoje studijoje.

Gana gerai išsilaikę palaikai, priklausę 17–18 metų merginai, buvo palaidyti paguldyti embriono poza Pietų Sulavesyje esančiame Leang Paningės kalkakmenio urve.

Griaučiai buvo rasti tarp dirbinių, priklausančių šio regiono ankstyvajai Toalo medžiotojų ir rankiotojų kultūrai. Šie palaikai yra pirmosios žinomos Toalo kultūros žmogaus fosilijos.

Trečiadienį žurnale „Nature“ paskelbta studija buvo parengta vykdant Indonezijos ir tarptautinių tyrėjų projektą. Kasinėjimai buvo pradėti 2015 metais.

Tai pirmasis kartas, kai kas nors pranešė atradęs senovinių žmonių DNR iš didžiulio salų regiono tarp žemyninės Azijos ir Australijos“, – naujienų agentūrai AFP penktadienį sakė Brisbane įsikūrusio Griffitho (Grifito) universiteto Australijos žmogaus evoliucijos tyrimų centro archeologas Adamas Brummas (Adamas Brumas), vienas iš tyrimo vadovų.

A. Brummas kalbėjo apie teritoriją nuo Kalimantano ir Lomboko salų iki Papua salos vakarinio galo, kurią mokslininkai vadina Volesijos regionu.

Pastarieji kasinėjimai tyrėjams sukėlė daug iššūkių, nes atogrąžų klimato sąlygomis palaikuose išlikusi DNR gali greitai suirti.

„Labai reta rasti senovinių žmonių DNR drėgnosiose atogrąžose – štai kodėl tai yra itin laimingas radinys“, – kalbėjo A. Brummas.

Tiriant genetinę medžiagą paaiškėjo, kad moteris priklausė populiacijų grupei, giminingai mūsų laikų papuasams ir Australijos aborigenams.

Tačiau jos genomas taip pat siejamas su iki šiol nežinoma savita žmonių raidos linija, kurios atstovų nerasta niekur kitur pasaulyje.

Šis atradimas gali paneigti ankstesnes teorijas apie įvairių žmonių grupių migraciją šiame regione.

„Tai rodo, kaip menkai težinome apie ankstyvųjų žmonių istoriją Indonezijos Volesijos salose“, – pažymėjo A. Brummas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių