Pereiti į pagrindinį turinį

Kosminio zondo „New Horizons“ istorija filme „Misija Plutonas“

2015-07-15 08:25
DMN inf.
Scanpix nuotr.

Kosminiam zondui „New Horizons“ pirmą kartą istorijoje priartėjus prie Plutono, „National Geographics“ pasakoja jo istoriją dokumentiniame filme „Misija Plutonas“. Jame atskleidžiama neįtikėtina devynis metus trunkanti, 700 milijonų dolerių kainavusi kelionė, kurios metu kosminis zondas nukeliavo daugiau kaip 4 milijardus kilometrų.

Lietuva, 2015 liepos 15 d . „National Geographic“ kanalas kartu su žymiais Johnso Hopkinso Taikomosios fizikos laboratorijos mokslininkais ir NASA pristatys istorinę misiją į Saulės sistemos pakraštį, kurios tikslas – pirmąsyk istorijoje užfiksuoti aiškius Plutono vaizdus ir duomenis. Ši nykštukinė planeta yra tokia paslaptinga, kad net galingi Hablo kosminio teleskopo lęšiai neleidžia mums pamatyti, kaip ji atrodo. Plutonas gali tapti raktu į tolesnį mūsų galaktikos paslapčių pažinimą, todėl pasaulis su nekantrumu laukė liepos 14 dienos, kuomet pažangiausias kosminis zondas „New Horizons“ pasieks Plutoną ir užbaigs savo lemtingą misiją.

Dokumentiniame filme „Misija Plutonas“, kurio premjera bus rodoma liepos 15 d. 21.00 val. „National Geographics“ kanalu, nuodugniai – nuo pradžios iki pabaigos – apžvelgiamas ambicingas projektas ir pristatomos paskutinės kelionės valandos. Tai daugiau kaip devynerius metus trukusi kelionė, ji kainavo 700 milijonų dolerių, o jos metu įveikta daugiau kaip 4 milijardai kilometrų. Šią specialią laidą ves Jasonas Silva iš „National Geographic“ kanalu transliuojamo kultinio šou „Minčių žaidimai.“

„Jei matėte mane tokiuose šou kaip „Minčių žaidimai“, jau žinote, kaip mane „uždega“ visatos paslaptys ir technologijų galimybės padėti šias paslaptis išsiaiškinti“, – sako Silva. „Mes esame ant didžiųjų atradimų slenksčio, t. y. turime galimybę susipažinti su paskutine mūsų Saulės sistemos planeta.

2006 metais iš Kanaveralo kyšulio Floridoje paleista raketa į kosmosą išsiuntė zondą „New Horizons“, kuris turėjo nuskristi daugiau kaip 4 milijardus kilometrų. Lėkdamas kosmosu greičiau nei bet kuris kada nors žmogaus sukurtas objektas ir išsivadavęs iš Žemės traukos jėgos, kosminis zondas „New Horizons“ praskriejo pro Marsą, tokius didžiuosius dujinius gigantus kaip Jupiteris, ir pasuko link savo galutinio tikslo – Plutono, kuris ne didesnis už Aliaską ir kurio skersmuo tik 2250 km.

2015 m. liepos 14 d., kai zondas pasiekė savo tikslą, jis praskriejo pro nykštukinę planetą beveik 14 kilometrų per sekundę greičiu, neturėdamas jokios galimybės sustoti. Skrydis pro Plutoną truko mažiau nei dvi valandas. Tai reiškia, kad zondas turėjo per šį laiką nufotografuoti Plutoną, sudaryti jo paviršiaus žemėlapį, išanalizuoti atmosferą ir ištirti paviršiaus geologinę struktūrą. Kuomet kosminis zondas „New Horizons“ skrenda tokiu greičiu ir artėja prie savo tikslo, net smulkiausios skaičiavimo klaidos gali turėti katastrofiškų padarinių.

Misijos vadovas daktaras Alanas Sternas, dalyvavęs 24-iose ankstesnėse NASA misijose, kalbėdamas šiai specialiai laidai sakė: „Šios komandos nariai, t. y. dauguma jų, didelę savo karjeros dalį skyrė šiai misijai. Kai įdedama tiek daug laiko ir pastangų į projektą, kiekvienas jaudinasi, stovėdamas prie atradimų slenksčio – galimybės susipažinti su Plutonu.“

Signalai iš zondo keliauja šviesos greičiu ir pasiekia komandą Žemėje per keturias su puse valandos, nes atstumas yra daugiau kaip 4 milijardai kilometrų. Tai reiškia, kad po daugelio kruopštaus pasirengimo metų kosminis zondas „New Horizons“ pasieks savo tikslą, o mokslininkai, kaip ir visi fotografai, tikisi, kad jiems pasiseks „pagauti kadrą“.

Kai kosminis zondas „New Horizons“ perduos duomenis į Žemę, laidos vedantysis Jasonas Silva padės žiūrovams suprasti ir paaiškins visa, kas vyksta, apžvelgs misijos mokslinę pusę ir supažindins su mūsų žavėjimosi Plutonu ištakomis. Kada pirmą kartą buvo atrastas Plutonas? Kodėl Voltas Disnėjus taip žavėjosi šia planeta, kad net pavadino visų mylimą animacinį personažą šios planetos vardu? Kodėl Tarptautinė astronomų sąjunga nusprendė atimti iš Plutono planetos statusą? Ir kodėl žmonės dėl to labai nusiminė?

Dokumentinis filmas „Misija Plutonas“ skirtas pagerbti NASA ambicingiausią, drąsiausią ir brangiausią šių laikų projektą ir atšvęsti pažintį su Plutonu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų