Lietuvos studentai užsimojo užauginti salotų Mėnulyje

Misija „Lietuva Mėnulyje 2018“ – studentų, pasišovusių užauginti pirmą augalą kitame kosminiame kūne, projektas. Veiklūs skirtingų Lietuvos universitetų studentai dirba drauge su mokslininkais, įvairių sričių specialistais dėl bendro tikslo – sukurti technologiją, leidžiančią auginti augalus Mėnulyje.

„Mūsų projekto prasmė yra sukurti technologiją, kuri galėtų Mėnulyje auginti maistą. Europos kosmoso agentūra ir NASA yra paskelbę, kad jau po 15 metų pradės atidarinėti pirmąsias bazes Mėnulyje, kuriose nuolatos gyvens astronautai. Būtent tiems astronautams reikės maisto ir augalai bus vienas iš maisto šaltinių. Jie negalės atsivežti tiek maisto iš Žemės – turės auginti vietoje, tai mes norime būti pirmieji, kurie patikrintų, kaip augalai auga Mėnulio sąlygomis“, – apie projektą kalba VU studentas Mikalojus Brazdžiūnas.

Kelias iki kelionės į Mėnulį dar ilgas – visų pirma reikia atrinkti reikalavimus atitinkančius augalus. Iš pirminio augalų sąrašo jau išbraukti per ilgai bręstantys žirniai ir pupos, taip pat krapai – jie nėra pakankamai maistingi. Studentai ir mokslininkai ieško augalų, kurie greitai sudygtų, būtų kuo atsparesni karščiams bei šalčiams.

Šiuo metu potencialiausi augalai augti Mėnulyje – kelių rūšių salotos ir špinatai.

Daugiau  apie „Lietuva Mėnulyje 2018“ – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Jūs iš pradžių čia salotas augint išmokit, nes lietuviškų salotų beveik nebeliko, vien kiniškos visur...

babule

babule portretas
Tai gal neuzilgo gales naujieji ,lietuviai ir zemes pardavineti menulyje, geras biznis nusimato.

Pilietis

Pilietis portretas
Ideja ïdomi, tik nenoreciau, kad tai darytu is mokeaciu moketoju kišenës...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių