Mokslininkai sukūrė neįprastus saulės elementus: gali išgelbėti milijonus žmonių

  • Teksto dydis:

Įprastai manoma, kad elektra ir vanduo negali turėti kontakto, tačiau tyrėjų komanda galvoja kitaip. Inžinieriai sukūrė naują saulės energijos įrenginį, kuris vienu metu gamina elektros energiją ir tuo pačiu valo vandenį.

Naujo tipo saulės elementai vienu metu galėtų išspręsti kelias pasaulines problemas. Remiantis „Nature Communications“ žurnale paskelbto tyrimo rezultatais, naująjį prietaisą sudaro standartinė saulės panelė ir dar kelios papildomos pakopos po ja.

Kai iš vienos talpos pradeda judėti druskingas arba užterštas vanduo, jis keliauja per kelis sluoksnius, ir dėl įkaitusių saulės panelių, pradedamas garinti. Vanduo garuodamas juda pro membranas į viršutinį sluoksnį, kuriame atvėsta ir nukeliauja į kitą talpą.

Šis švarus ir gėlas vanduo yra surenkamas, o išgarinimo metu esanti šiluma šildo kitą tekančio vandens porciją ir šis procesas vyksta nenutrūkstamai.

„Twitter“ nuotr.

Mokslininkai teigia, kad šis prietaisas atlieka vandens filtravimo funkciją ir vienas kvadratinis metras tokio daugiapakopio membraninio distiliavimo įrenginio per valandą sugeba išvalyti daugiau kaip 1,6 litrų jūros vandens.

Nustatyta, kad pro jų prietaisą praėjusiame vandenyje švino, vario, natrio, kalcio ir magnio kiekis nukrenta žemiau Pasaulio sveikatos organizacijos nustatyto maksimalaus rodiklio geriamajame vandenyje. Tai reiškia, kad toks prietaisas vienu metu gali užtikrinti švarią energiją ir tuo pačiu patenkinti gėlo vandens poreikį.

„Šis prietaisas yra unikalus tuo, kad mes gebame protingai ir efektyviai išnaudoti saulės panelių sukuriamą šalutinį produktą – šilumą. Dabar ji neiššvaistoma, o efektyviai panaudojama gėlo vandens gamyboje“, – sakė vienas iš tyrimo komandos narių Peng’as Wang’as.

„Tam tikra prasme dabar mes saulės energiją išnaudojame dar efektyviau. Tikimės šią technologiją kuo greičiau visiškai išvystyti ir pereiti prie masinės gamybos“, – sakė P. Wang’as.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių