NASA: sraigtasparnis „Ingenuity“ Marse sėkmingai įvykdė pirmąjį skrydį

NASA pirmadienį Marse į orą sėkmingai pakėlė sraigtasparnį „Ingenuity“ (liet. „Išradingumas“), rodo iš sraigtasparnio į Žemę išsiųsti duomenys.

„Aukštimačio duomenys rodo, kad „Ingenuity“ sraigtasparnis įvykdė pirmąjį per istoriją motorinio orlaivio kitoje planetoje skrydį“, – džiūgaujant Valdymo skyriaus darbuotojams pranešė inžinierius iš Reaktyvinio judėjimo laboratorijos.

Vaizdo įraše, kurį į Žemę atsiuntė marsaeigis „Perseverance“, matyti ant grunto stovintis 2 kg masės sraigtasparnis, kuris vėliau pakyla 3 m virš Marso paviršiaus, o tada sėkmingai nusileidžia.

Pats sraigtasparnis „Ingenuity“ taip pat išsiuntė jame įtaisytos žemyn nukreiptos kameros užfiksuotą juodai baltą nuotrauką, kurioje matyti sraigtasparnio šešėlis ant Marso paviršiaus.

„Dabar jau galime teigti, kad žmonės sugebėjo kitoje planetoje į orą pakelti sraigtasparnį“, – savo komandos nariams sakė vadovaujanti inžinierė MiMi Aung.

„Tiek daug kalbėjome apie mūsų „brolių Raitų“ akimirką Marse, ir štai, ji jau čia“, – teigė ji.

Žemėje pirmąjį motorinio orlaivio skrydį 1903 m. įgyvendino broliai Orvillis Wrightas ir Wilburis Wrightas.

Į sraigtasparnį „Ingenuity“ yra įmontuotas gabalėlis 1903 m. į orą pakilusio lėktuvo, siekiant simboliškai paminėti šį žmonijai svarbų pasiekimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių