Nešiojamas kompiuteris moksleiviui ir studentui: kaip išsirinkti?

  • Teksto dydis:

Rugsėjis yra nešiojamų kompiuterių mėnuo. Pasak Varle.lt kompiuterinės technikos specialistų paklausa šiai įrenginių grupei vasaros pabaigoje-rudens pradžioje išauga kelis kartus.

Renkantis nešiojamą kompiuterį mokslams svarbu atkreipti dėmesį į kelis svarbius aspektus. Nešiojamas kompiuteris turi mobilaus įrenginio prigimtį, todėl jis keliaus kuprinėje į pamokas ar paskaitas kartu su knygomis, sąsiuviniais ir kitais daiktais. Studento ar mokinio turimas nešiojamas kompiuteris paprastai susiduria su įvairių pažeidimų rizikomis: naudotojas ant jo gali netyčia atsisėsti arba prispausti kitais krepšiais, todėl vienas svarbiausių aspektų renkantis nešiojamą kompiuterį mokiniui arba studentui yra patvarumas. Rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai, iš kokios medžiagos yra pagamintas nešiojamo kompiuterio korpusas.

Paprastai biudžetiniai modeliai būna pagaminti iš plastiko. Kiek patvaresni yra aliuminio korpusai, o reikliausiems naudotojams siūloma rinktis patvarius nešiojamus kompiuterius, kurių korpusai yra sustiprinti stiklo arba anglies pluoštu. Tiesa, pasak Varle.lt specialistų, tokių modelių kaina yra didžiausia. Be to, taip pat rekomenduojama atkreipti dėmesį į nešiojamo kompiuterio vyrius ir nepamiršti apie kuprinę ar dėklą, kurie apsaugo nuo smūgių ir kitų mechaninių pažeidimų.

Visi nori, kad nešiojamas kompiuteris tikrai būtų mobiliu ir lengvu įrenginiu, tačiau reikėtų turėti omenyje tai, kad kuo lengvesnis modelis, tuo jis brangesnis. Nešiojamas kompiuteris, kuris pasižymi tokiais pačiais parametrais, tačiau yra lengvesnis 0,5 kg gali kainuoti net 100 eurų daugiau nei sunkesnis analogiškas variantas. Taip yra ne visada, tačiau Varle.lt specialistai rekomenduoja atkreipti į tai dėmesį bent jau dėl vaiko stuburo sveikatos. Maksimaliam mobilumui siūloma rinktis modelį, kurio svoris neviršija 1.5 kg.

Ekrano įstrižainė turėtų priklausyti nuo nešiojamo kompiuterio naudojimo tikslo. 13-14 col. ekranas bus idealus studentui rašant konspektus ir naršant internete, aišku dažnai dirbant su tekstais tokio dydžio ekranas vargina akis, todėl tokiu atveju rekomenduojama naudoti išorinį monitorių. 15 col. – universalus tinkamas daugumai vartotojų, dydis. Būsimam architektui siūloma investuoti į 17 col. modelį. Mokiniams ir studentams, kurie sieja savo ateitį su grafikos darbais, rekomenduojama rinktis nešiojamus kompiuterius su QHD ar 4K ekranais.

Integruota vaizdo plokštė bus ideali filmų peržiūrai, darbui su biuro programomis ir naršymui internete. Jeigu būsimas nešiojamo kompiuterio savininkas domisi kompiuteriniais žaidimais, vaizdo įrašų redagavimu ar kitomis grafinėmis programomis siūloma rinktis sprendimą su atskira vaizdo plokšte, pvz. GeForce.

Disko talpa – tai labai svarbus, tačiau ne vienintelis aspektas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį renkantis nešiojamą kompiuterį. Atkreipkite dėmesį į tai, ar nešiojamas kompiuteris turi SSD diską. Šio tipo diskai skirtingai nei HDD sprendimai, yra tylesni, spartesni ir atsparūs smūgiams, o jais aprūpintas įrenginys veikia kur kas greičiau. Laimei, dabar didžioji dalis nešiojamų kompiuterių yra aprūpinti būtent SSD diskais.

RAM atmintis ir procesorius – tai nešiojamo kompiuterio širdis. Kiekvienas nori, kad ta širdis dirbtų kuo ilgiau, todėl reikėtų nepamiršti, kad kuo daugiau RAM atminties ir procesoriaus branduolių turi kompiuteris, tuo patikimiau jis veikia.

Kasdieniam naudojimui pilnai užtenka 6 GB RAM atminties. Žaidėjai bei sudėtingų grafikos programų naudotojai turėtų investuoti į nešiojamą kompiuterį, kuris turi mažiausiai 8, o geriausia – 16 GB RAM atminties. Užklupus egzaminams, testams ir kitiems darbams su tokiu kompiuteriu bus paprasta papramogauti ir apie kažką pamiršti. Pavyzdžiui, apie įkroviklį. Jeigu norite, kad situacijų, kada prireikia maitinimo būtų mažiau, rinkitės nešiojamą kompiuterį su talpia baterija.

Svarbu tai, kad kiekvienas turi savo poreikius, todėl ir parametrai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis nešiojamą kompiuterį gali būti skirtingo svarbumo. Tačiau Varle.lt specialistai rekomenduoja, kad moksleiviui arba studentui skirtas nešiojamas kompiuteris, visų pirma, būtų lengvas, patvarus bei sklandžiai veiktų naudojantis pagrindinėmis programomis. Išsirinkti tinkamą nešiojamą kompiuterį yra gali būti tikras iššūkis, tačiau visada yra galimybė konsultuotis su kompiuterinės technikos ekspertais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių