Prie Antarktidos surastos legendinio tyrinėtojo E. Shackletono laivo nuolaužos

Daugiau kaip prieš šimtmetį nuskendęs legendinis tyrinėtojo Ernesto Shackletono (Ernesto Šakltono) laivas „Endurance“ surastas prie Antarktidos krantų, trečiadienį paskelbė tyrėjai.

„Endurance“ guli 3 008 m gylyje Vedelio jūroje, už maždaug 6,4 km nuo tos vietos, kur jį 1915-aisiais lėtai sutraiškė ledai.

„Džiūgaujame dėl savo sėkmės, kad suradome „Endurance“ ir padarėme jo nuotraukų“, – sakė ekspedicijos direktorius tyrinėjimams Mensunas Boundas (Mensunas Baundas).

„Šis nuskendęs medinis laivas – puikiausias, kokį man yra tekę matyti. Jis stovi stačiai, aiškiai iškilęs virš jūros dugno ir nuostabiai išsilaikęs. Matosi net [pavadinimas] „Endurance“, lanku juosiantis laivagalį“, – sakoma jo pranešime.

Ekspedicija, organizuota Folklando jūrų paveldo fondo, vasario 5-ąją ledlaužiu „Agulhas II“ išplaukė iš Pietų Afrikos, tikintis rasti „Endurance“ liekanas iki Antarkties trumpos vasaros pabaigos.

„Endurance“ plukdė E. Shackletono 1914–1917 metų Imperijos transantarktinės ekspedicijos narius, kurie tikėjosi pirmieji pereiti Antarktidą skersai, aplankant Pietų ašigalį. Tačiau laivas įstrigo tarp ledo lyčių Vedelio jūroje.

Jis galutinai sustojo į rytus nuo Larseno šelfinio ledyno Antarktidos pusiasalyje ir išbuvo ten 10 mėnesių, kol galiausiai buvo sutraiškytas ir nuskendo.

„Baisiausia jūra pasaulyje“

Ši kelionė sulaukė didelio atgarsio, kai E. Shackletonio ir jo įgulai pavyko per stebuklą ištrūkti, keliaujant pėsčiomis ir valtimis.

Kai laivas nuskendo, keliautojai įkūrė stovyklą ant jūrinio ledo, bet šis pradėjo eižėti.

Iš „Endurance“ paimtomis valtimis jis nuplaukė į Dramblių salą, o paskui pasiekė Pietų Džordžijos salą – Britanijos užjūrio valdą, esančią maždaug už 1,4 tūkst. km į rytus nuo Folklando salų.

Nepaisant patirtų sunkumų, visi įgulos nariai išgyveno.

Ekspedicija, ieškojusi „Endurance“ liekanų, pasitelkė per atstumą valdomus povandeninius aparatus, kad nufilmuotų nuskendusį laivą audringos Vedelio jūros dugne. Dėl stiprių srovių ir ledo ižo tuose vandenyse plaukioti sunku net šiuolaikiniams ledlaužiams.

Pats E. Shackletonas rašė, kad jo laivas nuskendo „baisiausios jūros pasaulyje baisiausioje dalyje“.

„Tai buvo sudėtingiausias povandeninių tyrimų projektas, kokio buvo kada nors imtasi“, sakė šios misijos povandeninių tyrimų vadovas Nico Vincentas (Nikas Vinsentas).

Povandeniniai dronai pateikė itin geros kokybės filmuotos medžiagos, kurioje matyti 44 metrų ilgio laivo liekanos. Laivagalis yra labai gerai išsilaikęs – atrodo, tarsi E. Shackletono įgula būtų ką tik palikusi laivą.

Laivo medinės dalys, nors ir apgadintos jį sutraiškiusių ledo lyčių, tebėra tvirtai sujungtos. Nuolaužos apaugusios aktinijomis, jūrų pintimis ir kitais smulkiais vandenynų organizmais.

Pagal tarptautinius įstatymus, „Endurance“ liekanos yra saugomos kaip istorinis objektas. Tyrinėtojams leidžiama jas filmuoti ir skenuoti, bet jokiu būdu neliesti. Taigi, jokių daiktų į paviršių negalima iškelti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių