Renesanso laikų durklas: nepasiteisinusi inovacija, turėjusi pakeisti karybą

  • Teksto dydis:

Tokie durklai – itin reti. Jų ašmenis puošia dideli ir gilūs dantys. Turint omenyje, kad tai – vėlyvųjų viduramžių ir ankstyvojo renesanso ginklas, galima tik įsivaizduoti, kaip buvo sunku tokius ašmenis suformuoti. 

Tai – labai retas ginklas. Ir ne dėl to, kad tai - 17-ojo amžiaus artefaktas. Tiesiog šie durklai niekada nebuvo plačiai naudojami. Tai – nepasiteisinusi inovacija, kuri, kaip kadaise manyta, galėjo pakeisti karybą.

Šis dantytas durklas – tai antrasis kario ginklas. Dešinėje rankoje karys būtų laikęs nedidelį kardą ar špagą, o kairėje – tokį durklą. Beje, jį būtų laikęs taip, kad ištiestoje rankoje dantys būtų nukreipti į apačią – daugumoje muziejų tokie durklai eksponuojami apversti. Pagaminti tokį durklą kadaise buvo labai sunku. Tam reikėjo arba neeilinių kalviško virinimo sugebėjimų, kad atskirai suformuotus dantis būtų galima prijungti prie pagrindinių ašmenų, arba kantrybės ir daugybės aštrių dildžių.

Šis ginklas yra gynybinis durklas. Jis skirtas kirčių atrėmimui ir priešo ašmenų pagavimui. Priešininko kardas patekdavo tarp didelių durklo dantų, o kovotojas sukiodamas savo durklą galėjo netgi nuginkluoti priešą. Arba laikyti jį viena ranka, ir tęsti kovą kita.

Dabar tokie ginklai dažnai vadinami „kardų laužytojais“. Teorija teigia, kad staigus judesys gali perlaužti grūdintus ašmenis. Tai, beje, nėra tiesa. Jėga, kurios prireiktų sulaužyti to meto kardą, greičiau išplėštų ginklą iš kovotojo rankos nei iš tikrųjų perlaužtų ašmenis. Patys durklo dantys irgi nėra labai stiprūs.

Kaip matyti vaizdo įraše, tokie durklai galėjo būti ir labai efektyvūs, tačiau neišplito. Priežastis labai paprasta – klaidos kaina buvo per didelė, o paties durklo gamyba buvo per daug sudėtinga ir brangi. Norint sugauti kardą, reikėjo durklą pakreipti tam tikru kampu, kad kardo ašmenys pataikytų tarp tų didelių dantų. Tai nėra taip paprasta. Taigi, dažniau buvo naudojami paprasti durklai, kurie buvo šiek tiek universalesni ir žymiai lengviau gaminami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis

Senis portretas
Rašo žinovo tonu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių