Rusija po avarinio „Sojuz“ nusileidimo apdovanojo NASA astronautą N. Hague'ą

Rusija skyrė vieną aukščiausių valstybės apdovanojimų – Narsumo ordiną – amerikiečių astronautui Nickui Hague'ui (Nikui Heigui), pernai išgyvenusiam per avarinį erdvėlaivio „Sojuz“ nusileidimą, antradienį informavo Kremlius.

Praėjusių metų spalio 11 dieną pilotuojamo erdvėlaivio „Sojuz MS-10“ ekipažas – amerikietis N. Hague'as ir rusų kosmonautas Aleksejus Ovčininas – tik per plauką išvengė mirties, kai dėl avarijos, įvykusios dvi minutės po raketos starto iš Baikonuro kosmodromo, jiems teko avariniu būdu nusileisti Kazachstano stepėse.

Tai buvo pirmas toks incidentas Rusijos posovietinio laikotarpio istorijoje.

Antradienį paskelbtame dekrete 44 metų NASA astronautas giriamas „už narsą ir aukštą profesionalumą, parodytus vykdant tarnybinę pareigą“ gyvybei pavojingomis sąlygomis. 

Kovo mėnesį N. Hague'as ir A. Ovčininas sėkmingai pasiekė Tarptautinę kosminę stotį (TKS) kitu erdvėlaiviu „Sojuz“, o praėjusią savaitę sugrįžo į Žemę.  

Narsumo ordinas yra vienas aukščiausių Rusijos valstybės apdovanojimų ir yra dažnai skiriamas po mirties. 

Kosmoso tyrimai yra viena iš nedaugelio sričių, kur Rusijos ir Jungtinių Valstijų bendradarbiavimui nepakenkė nesutarimai dėl Ukrainos, Sirijos ir kitų problemų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių