Pereiti į pagrindinį turinį

Varnai po peštynių „pasibučiuoja ir susitaiko“

2011-04-05 13:23
Varnai po peštynių „pasibučiuoja ir susitaiko“
Varnai po peštynių „pasibučiuoja ir susitaiko“ / Shutterstock nuotr.

Daug primatų ir kitų žinduolių po konflikto susitaiko, tačiau tarp paukščių toks elgesys anksčiau neužfiksuotas, nurodo Orlaith Fraser, tyrėja iš Vienos universiteto Austrijoje.

Stebėdami septynių varnų elgesį nelaisvėje, O. Fraser ir jos kolega Thomas Bugnyaras aptiko, jog paukščiai vienas kitam būdavo meilesni, jei per paskutines 10 minučių pešėsi, rašo „New Scientist“.
„Tai nebuvo paprastas draugiškumas“, - aiškino O. Fraser. Varnai tupėjo liesdami vienas kitą, kartais susiglausdavo snapais ar kedendavo vienas kitam plunksnas. Šie paukščiai, priešingai nei primatai, nėra linkę liestis, todėl tupėjimas drauge tyrėjų įvertintas kaip stiprus socialinis signalas.

„Tai labai geras susitaikymo įrodymas“, - komentuoja Filippo'as Aurelis iš Liverpulio Johno Mooreso universiteto. Anot jo, įprasto gyvūnų elgesio ir jų elgesio iškart po konflikto palyginimas yra „gerai pripažintas“ tyrimų metodas.

Didesnį polinkį taikytis rodė varnai, kurie buvo sąjungininkai. „Tai reiškia - vertingi partneriai, kurie dalijasi maistu ir remia vienas kitą kovose“, - aiškino O. Fraser.

O. Fraser ir T. Bugnyaras anksčiau yra paskelbę išvadas, kad varnai kartais guodžia grupės narius, pralaimėjusius kovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų