Vykstant karui Ukrainoje, JAV ruošiasi nuskraidinti Rusijos kosmonautę į TKS

Jungtinės Valstijos trečiadienį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) „SpaceX“ kosminiu laivu nugabens rusę – įvykis turi simbolinę reikšmę, turint omenyje Rusijos vykdomą agresiją prieš Ukrainą.

„Crew-5“ misijai priklauso vienas japonas, du amerikiečiai ir vienintelė aktyvi Rusijos kosmonautė Ana Kikina.

Pakilimas iš Kennedy (Kenedžio) kosmoso centro numatomas vidurdienį vietos (19 val. Lietuvos) laiku, o orų prognozės kol kas nuteikia pozityviai.

Prieš dvi savaites amerikiečių astronautas pakilo į orbitinę stotį rusiška raketa „Sojuz“.

Nepaisant vis didėjančios įtampos tarp Vašingtono ir Maskvos po pastarosios invazijos į Ukrainą vasario mėnesį, ilgai planuota astronautų mainų programa nebuvo sustabdyta.

TKS aktyvumo palaikymas tapo viena iš nedaugelio likusių JAV ir Rusijos bendradarbiavimo sričių.

„Kai skraidote su kitų valstybių įgulos nariais, suvokiate, kad jums tenka didžiulė atsakomybė kitai šaliai“, – neseniai vykusioje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė NASA asocijuotoji administratorė Kathy Lueders (Keti Liders).

„Darbiniame lygmenyje mes tikrai vertinome stabilius santykius, net atėjus labai sunkiems geopolitiniams laikams“, – pridūrė ji.

Penktoji kosmonautė moteris

38 metų A. Kikina, pagal išsilavinimą inžinierė, taps penktąja rusų profesionalia kosmonaute moterimi, pakilusia į kosmosą.

„Tikiuosi, kad netolimoje ateityje kosmonautų korpuse bus daugiau moterų“, – rugpjūtį naujienų agentūrai AFP sakė iš Novosibirsko kilusi moteris.

Sovietų Sąjunga pirmąją moterį – Valentiną Tereškovą – į kosmosą išskraidino 1963-iaisiais, beveik 20 metų anksčiau nei JAV. Po pirmosios kosmose pabuvojusios amerikietės Sally Ride (Seli Raid) ten buvo nuskridusios dešimtys JAV astronaučių.

Tai taip pat bus pirmasis skrydis į kosmosą amerikiečių astronautams Nicole Mann (Nikol Man) ir Joshui Cassadai (Džošui Kasadai), ir jau penktasis japonui Koichi Wakata (Koičiui Vakatai).

Po maždaug 30 valandų kelionės jų erdvėlaivis ketvirtadienį prisijungs prie stoties ir bus pasirengęs pradėti penkis mėnesius truksiančią mokslinę misiją bei pakeisti keturis įgulos „Crew-4“ narius, kurie perduodami estafetę liks TKS kelioms dienoms.

Po „Crew-5“ atvykimo TKS iš viso bus 11 astronautų, įskaitant dar du rusus ir amerikietį, kurie atvyko „Sojuz“ erdvėlaiviu.

TKS ateitis neaiški

A. Kikina bus pirmoji rusė, skrisianti su Elono Musko bendrove „SpaceX“, kuri kartu su „Boeing“ yra sudariusi „taksi paslaugų“ sutartį su NASA.

E. Muskas pats įsitraukė į konfliktą ir pasiūlė taikos susitarimą, pagal kurį, prižiūrint JT, Maskvos okupuotuose Ukrainos regionuose būtų iš naujo surengti aneksijos referendumai ir pripažintas Rusijos suverenitetas Krymo pusiasalyje.

Ši žinutė įsiutino ukrainiečius, įskaitant šalies pasiuntinį Vokietijoje, kuris į ją atsakė keiksmažodžiu.

Įtampa tarp Maskvos ir Vašingtono kosmoso srityje labai padidėjo po to, kai JAV, reaguodamos į invaziją į Ukrainą, paskelbė sankcijas Rusijos aviacijos ir kosmoso pramonei.

Šią vasarą Rusija paskelbė, kad „po 2024 metų“ nori palikti TKS ir sukurti savo stotį, tačiau nenurodė tikslios datos.

„Roskosmos“ pilotuojamų skrydžių direktorius Sergejus Krikaliovas pirmadienį pareiškė, kad tikisi, jog Rusijos vyriausybė sutiks pratęsti dalyvavimą TKS po 2024 metų.

JAV savo ruožtu nori tęsti veiklą bent iki 2030 metų, o vėliau pereiti prie komercinių stočių.

Šiuo metu TKS negali veikti be šalių bendradarbiavimo, nes amerikiečių pusė yra atsakinga už energijos tiekimą ir gyvybės palaikymą, o rusai – už erdvėlaivio varymą ir orbitos palaikymą.

Nuo 2011 metų, kai baigėsi erdvėlaivių „Space Shuttle“ programa, iki „SpaceX“ pirmojo skrydžio į TKS 2020 metais JAV buvo priklausoma nuo Rusijos, kuri skraidindavo įgulą į stotį ir mokėdavo dešimtis milijonų dolerių už vietą.

Netekus šio monopolio, gerokai sumažėjo Rusijos kosmoso programos pajamos.


Šiame straipsnyje: Kosmosaskaras Ukrainojetarptautinė kosminė stotis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių