Pereiti į pagrindinį turinį

Baklažanai rugpjūtį šviežiausi

2013-08-05 05:21
Baklažanai rugpjūtį šviežiausi
Baklažanai rugpjūtį šviežiausi / Shutterstock nuotr.

Nors baklažanų prekybos centruose galima įsigyti bet kuriuo metų laiku, rugpjūčio pradžioje jie patys šviežiausi.

Kokia nauda

Baklažanai - dietinis produktas – 100 g daržovės yra tik 24 kcal; 2,72–4 proc. cukraus; 0,6–1,4 proc. baltymų; 0,1–0,4 proc. riebalų; 7,1–11 proc. mineralinių druskų. Juose mažai angliavandenių. Todėl ši daržovė rekomenduojama antsvorį metantiems žmonėms. Tiesa, jie turėtų žinoti, kad aliejuje kepami baklažanai labai sugeria riebalus ir sunkiai virškinami.

Baklažanuose gausu ląstelienos, kuri padeda iš organizmo pašalinti toksinus; taip pat flavonidų bei organinių rūgščių, stimuliuojančių virškinimo sulčių išsiskyrimą.

Šiose tamsiose daržovėse daug kalio druskų, kurios padeda iš organizmo pašalinti skysčių perteklių, gerina širdies darbą. Dietologai baklažanų rekomenduoja valgyti inkstų bei kepenų ligomis sergantiems žmonėms. Kadangi šiose daržovėse gausu vario ir geležies, jos didina hemoglobino kiekį kraujyje. Todėl patiekalai iš baklažanų rekomenduojami mažakraujyste sergantiems vaikams bei nėščiosioms.

Kaip išsirinkti

Pirkdami baklažanus, rinkitės jaunus vaisius, kurių oda plona, mat juose daug mažiau sėklų. Peraugusiuose vaisiuose daug solanino - ši medžiaga toksiška žmonėms. Skaniausi yra pailgi tamsiai mėlyni, kone juodi baklažanai.

Kaip gaminti

Kiekviena šeimininkė turi savų būdų, kaip apdoroti baklažanus, prieš ką nors iš jų gaminant – vienos siūlo lupti daržoves, kitos to nedaro, vienos pataria jas šiek tiek apvirti, kitos prieš gaminant – apkepti. Tai – patirties ir skonio reikalas, tačiau ir ne virtuvės profesionalui aišku, kad didelių baklažanų odelę geriau nulupti – kuo daržovė didesnė, tuo oda kietesnė. Be to, verta atkreipti dėmesį į daugumos patyrusiųjų raginimą baklažanus sūdyti tik supjaustytus – druska ištraukia karčias sultis, o kepant neleidžia daržovėms prisigerti per daug riebalų. Tiesa, apkeptas daržoves rekomenduojama išdėlioti ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų likusį riebalų perteklių.

Verta žinoti:

Česnakas – pagrindinis ir geriausias baklažano porininkas.

Tinka šią uogą (ne daržovę) gardinti ir kalendra.

Pikantiškumo baklažano skoniui suteikia graikiniai riešutai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų