Grybautojų laimikiai – gurmanų troškintuvuose

Vasara – tikras stebuklas miško ir grybų mylėtojams. Grybuose yra visų žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių: tirozino, gistidino, lecitino ir arginino, nesunkai patenkančių į žarnyno sieneles.

Besirūpinantiems sveikata ir tikriems gurmanams – du puikūs vasariški receptai su grybais. 

Ryžiai su pievagrybiais

Reikės:

100 g ryžių,

4 pievagrybių,

2 svogūnų,

2 skiltelių česnakų,

2 šaukštų aliejaus,

žiupsnelio petražolių,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio prieskonių pagal skonį.

Išvirkite ryžius, tik stenkitės jų nepervirti. Kol ryžiai verda, nulupkite svogūną bei česnaką ir juos smulkiai supjaustykite. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, suberkite česnaką, svogūną ir minutę pakepkite. Po to nuplaukite pievagrybius, juos supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant kepančių svogūnų ir česnako. Šią masę maišydami kepkite kol pievagrybiai parus. Į tą pačią keptuvę vėliau sudėkite ir ryžius, įberkite druskos, norimų prieskonių ir visa tai kepkite nuolat maišant. Paskutinis akcentas – supjaustytos petražolės, kuriomis apibarstykite paruoštą troškinį. Skanaus!

Voveraičių ir daržovių troškinys krepšeliuose

Reikės:

300 g miltų krepšeliams

150 g sviesto,

1 kiaušinio,

1 didelio šaukšto majonezo,

1 šaukštelio kmynų,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio cukraus įdarui,

0,5 l apvirtų voveraičių,

1 morkos, 1 svogūno, 1 gabaliuko saliero stiebo, 1 ritinėlio cukinijos ar gabaliuko moliūgo,

1 mažos galvos žiedinio kopūsto,

ryšulėlio žalių krapų, ryšulėlio žalių bazilikų, ryšulėlio žalių ar džiovintų čiobrelių,

1 šaukšto druskos,

žiupsnio juodųjų pipirų, žiupsnelio peletrūno,

50 g sviesto, 1 šaukšto grietinės, 50 g aliejaus,

100 g fermentinio smulkinto sūrio „Džiugas“.

Miltuose sukapokite sviestą, įberkite kmynų, truputį druskos ir cukraus, įminkykite majonezą ir kiaušinį. Valandai tešlą padėkite į šaldytuvą. Visas daržoves, taip pat prieskonines žoleles, susmulkinkite. Jas apkepkite ant silpnos ugnies svieste, kad šiek tiek suminkštėtų. Vėliau į daržoves suberkite prieskonius, druską, smulkintas voveraites, sudėkite grietinę, šiek tiek pakaitinkite ir palikite, kad atvėstų.

Kai troškinys atvėsta, galima pradėti gaminti tešlos krepšelius. Tešlą iškočiokite ant aliejumi padengto stalo ir ją supjaustykite kvadratais. Ant kiekvieno kvadrato dėkite po šaukštą troškinio, o tešlos kraštelius suklijuokite ir dėkite į skardą, pateptą aliejumi.

Kepkite apie 35 minutes. Iš pradžių krepšelius pridenkite kepimo popieriumi. Likus penkioms minutėms kiekvieną krepšelį apibarstykite smulkintu sūriu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių