Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip namuose pasigaminti žemaitišką kastinį? (receptas)

2014-01-17 12:45
DMN inf.
V. Sako nuotr.

Nors Europos Komisija į saugomų produktų sąrašą įtraukė žemaitišką kastinį, kuris tapo penktuoju lietuvišku saugomu produktu Europos Sąjungoje, nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako nuomone, šio grynai žemaitiško valgio nemoka gaminti nė viena pasaulio tauta. Net ir patys lietuviai. Mat, pasak V.Sako,  tikras kastinys gaminamas iš tikros kaimiškos separuotos kietos rūgščios grietinės, tikro sviesto ir tikro kaimiško rūgpienio.

Riebus grietinės kastinys

5 l tikros kaimiškos separuotos raugintos kietos grietinės pakaitinti iki 50–60° (grietinę reikia kaitinti todėl, kad kastinys ilgiau negestų). Įdėti į indą su karštu vandeniu molinį arba emaliuotą dubenį. Į dubenį (labai svarbu jo neperšildyti) dėti po šaukštą grietinės ir sukti, kol pradės darytis tirštoka masė. Po to dėti dar šaukštą ir vis sukti į tą pačią pusę. Taip daryti, kol bus sudėta visa grietinė.

Baigiant sukti, masė turi būti vientisa, balsvos spalvos, tirštoka, kad pakabinus šaukštu, ją būtų galima tik nukrėsti. Tada susmulkinti vienos česnako galvutės skilteles (40 g), apibarstyti jas 40 g druskos, 5 g cukraus, 3 g maltų juodųjų pipirų ir viską sutrinti, kad druska, cukrus ir pipirai įgautų česnako kvapo. Tuomet prieskonius įmaišyti į kastinį.

Liesesnis rūgpienio kastinys

(Kad rūgpienis būtų skanus, tikrą kaimišką pieną galima paraugti šitaip: į penkis litrus pieno įdėti 30 g Kelmės rūgpienio).

Šiam kastiniui reikės 2,5 litro skanaus rūgpienio (kad rūgpienis būtų skanus, reikia į 5 l tikro kaimiško pieno įdėti 30 g Kelmės rūgpienio), 2,5 l tikros kaimiškos separuotos raugintos kietos grietinės, 100 g tikro kaimiško sviesto. Prieš sukant kastinį, būtina rūgpienį ir grietinę pakaitinti iki 50–60°C, o sviestą ištirpinti.

Molinį arba emaliuotą dubenį dėti į karštą vandenį (svarbu jo neperšildyti). Į dubenį dėti po šaukštą grietinės, šaukštą rūgpienio, šaukštą tirpdyto tikro naminio sviesto ir sukti, kol pradės darytis tirštoka masė. Po to procedūrą kartoti, visą masę sukant į vieną pusę. Druskos reikia dėti tiek, kad masės skonis būtų sūresnis, nes kastinį sudėjus į indelius, o juos – į šaldytuvą, sūrumas sumažės. Gardinti galima kmynais, krapų sėklomis, smulkintais svogūnų laiškais, krapais, peletrūnais, petražolėmis, raudonėliais.

P.S. Tradiciškai kastinys valgomas su bulvėmis, virtomis su lupenomis, bet tinka ir kaip pagardas prie gruzdintų, keptų, troškintų bulvių, bulvinių sklindžių, bulbonų, cepelinų, virtų bulvių didžkukulių, kugelio, kukorų, ragelių ir kitokių bulvinių valgių, taip pat troškintų daržovių, žuvienos ir paukštienos patiekalų, virtų makaronų, ryžių, pupų ir pupelių bei žirnių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų