Nuolatiniai laidos „La Maistas“ šefai – grilio entuziastas Vylius Blauzdavičius ir istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis dalysis ne tik savo patiekalų receptais, bet ir vaikystės prisiminimais. Jiems kompaniją palaikys tinklaraštininkė Renata.
Renata Kūčių vakarienei keps duoną, skumbrę su burokėliais ir ruoš silkę su obuoliais ir marinuotais agurkėliais, kurią patieks netradiciškai – porcijinėse taurėse. „Patieksiu tokiu būdu, nes būtent tiek žmogui ir užtenka, nereikia nukrauti stalų ir persivalgyti“, – sako ji.
Kad per šventes svarbiausia, ne maistas, o bendravimas pritaria ir V. Blauzdavičius. „Svarbiausia – buvimas kartu, o ne perkrautas stalas. Pas mus visi pasiskirstę kas ką daro, štai, pavyzdžiui, uošvis gamina savo firminį patiekalą – įdarytą karpį, aš – antį kepsiu Kalėdų pirmai dienai. Tuomet nepervargstame ir galime tiesiog būti kartu, bendrauti”, – sako Vylius.
Kūčių vakarienei jis visada ruošia kepintų kanapių ar linų sėmenų su druska pagardą prie virtų bulvių. „Kepintos sėklos – labai geras baltymų šaltinis. Be to, tai sotus patiekalas“, – sako V. Blauzdavičius. Kitas paprastas, bet gardus ir greitai pagaminamas užkandis, kurį jis gamins – sumuštiniai su silke ir morkomis.
„Senovinėje Kūčių diena būdavo išskirtinai pasninko diena, šeimininkės net jei gamindamos paragaudavo – išspjaudavo. Ant vakarienės stalo nebūdavo jokių gyvulinės kilmės produktų – nei pieno, nei kiaušinių, nei varškės. Taip pat nebūdavo nei mišrainių, nei silkių pataluose – šie patiekalai gerokai vėliau atsirado ant lietuvių stalo“, – pasakojo istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas T. Rimydis.
Pasak jo, vienas seniausių patiekalų, kuris dabar primirštas – „Kūčia“. Jis būdavo gaminamas iš pupelių, žirnių ir saldinamas medaus sirupu. Šio patiekalo interpretaciją Tomas ir pagamins. O tiems, kam galbūt pabodo tradicinis aguonpienis, pasiūlys naują netikėtą jo variaciją.
„Kūčia“ su medaus sirupu pagal Tomą
Porcijų skaičius: 4
Gaminimo trukmė: apie 1 val.
Ingredientai:
– 100 g virtų žirnių;
– 100 g virtų pupelių;
– 50 g virtų kviečių;
– 20 g aguonų;
– 20 g džiovintų spanguolių;
– 20 g lazdyno riešutų.
Sirupui:
– 100 g medaus;
– 50 g vandens
– 1 vanilės lazdelė.
Gaminimas:
1. Išverdamas sirupas – medus pakaitinamas su vandeniu ir vanilės lazdele.
2. Žirniai, pupelės ir kviečiai pirmiausia išverdami atskirai, o po to sumaišomi ir pakaitinami 5 minutes kartu su aguonomis, džiovintomis spanguolėmis ir pasmulkintais lazdyno riešutais.
3. Paruošta „Kūčia“ sudedama į dubenį ir užpilama sirupu.
Skanios idėjos Kūčių vakarienei – laidoje „La Maistas“ sekmadienį 9 val. per TV3.
Naujausi komentarai