Pereiti į pagrindinį turinį

Po švenčių – atokvėpis skrandžiui (idėjos kitokiems pietums)

2015-04-12 01:48

Mūsų skrandžiams reikia atokvėpio – lengvesnio, ne tokio kaloringo ir įmantraus maisto, pageidautina, nesunkiai paruošiamo, nes maratonas prie viryklės daugelį gerokai išvargino.

Shutterstock nuotr.

Keptas kumpis, šaltiena su krienais, balta mišrainė, pyragai ir visais įmanomais būdais paruošti kiaušiniai? Taip, Velykų stalas turi savo ypatumų, kurių niekaip nepavadinsi dietiniais. Nieko nuostabaus, kad praūžus didžiausioms ir sočiausioms pavasario šventėms jaučiamės sunkūs ir nejudrūs kaip pingvinai. Mūsų skrandžiams reikia atokvėpio – lengvesnio, ne tokio kaloringo ir įmantraus maisto, pageidautina, nesunkiai paruošiamo, nes maratonas prie viryklės daugelį gerokai išvargino. Siūlome kelias idėjas skaniems, bet kartu ir lengvesniems bei sveikesniems pietums.

Žalia trinta sriuba (4 porcijos)

Reikės

1 poro,
3 bulvių,
3 skiltelių česnako,
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
400 g špinatų,
400 ml daržovių sultinio,
200 ml riebios grietinėlės,
pagal skonį druskos,
juodųjų maltų pipirų.

Paruošimo būdas

Poro baltąją dalį nuplaukite ir supjaustykite. Bulves nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Česnaką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite porus, suberkite česnaką, pakepinkite. Tuomet suberkite bulvių gabalėlius. Išmaišykite.

Špinatus nuplaukite ir nusausinkite. Į puodą supilkite daržovių sultinį, leiskite užvirti, tada sudėkite špinatus, bulves ir kepintus porus. Virkite, kol bulvės suminkštės.
Tuomet viską sutrinkite trintuvu, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite. Sriubą išpilstykite į dubenėlius ir papuoškite žaliąja poro dalimi.

Bulvių čeburekai su sūrio įdaru

Reikės

50 g sviesto,
1 kiaušinio,
150 g kefyro,
1 valgomojo šaukšto grietinės,
0,5 arbatinio šaukštelio druskos,
apie 500 g miltų,
aliejaus kepti.

Įdarui:

500 g bulvių,
50 g fermentinio sūrio,
krapų (geriau šviežių).

Paruošimo būdas

Iš pradžių nuskuskite bulves ir užkaiskite jas virti pasūdytame vandenyje. Tada sutarkuokite sūrį ir padėkite į šalį. Puode ištirpinkite sviestą. Į sviestą įmuškite kiaušinį, sudėkite grietinę, supilkite kefyrą, įberkite druskos ir viską gerai išmaišykite. Pamažu berkite miltus, maišykite, o kai maišyti jau nebeišeina, minkykite tešlą. Miltų reikia tiek, kad tešla neliptų prie rankų.

Paruoštą tešlą uždenkite rankšluosčiu ir leiskite "pailsėti" pusvalandį. Tuo metu paruoškite įdarą – sugrūskite išvirusias bulves, suberkite į jas sutarkuotą sūrį ir supjaustytus krapus. Viską gerai išmaišykite. Galima įberti truputį pipirų ar kitų mėgstamų prieskonių.

Iškočiokite tešlą ir iš jos suformuokite rutulius, į jų vidų įdėkite įdaro, perlenkite pusiau ir taip sulipdykite čebureką. Galus galima prispausti šakute. Kepkite aliejuje, kol apskrus.

Makaronai su vištiena

Reikės

300 g vištos krūtinėlės,
2 skiltelių česnako,
300 g makaronų (geriausia vamzdelių "Penne"),
žiupsnelio petražolių,
makaronų prieskonių (labai tinka "Knorr FIX" mišinys spagečiams "Carbonara"),
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
300 ml grietinėlės,
1 arbatinio šaukštelio kario,
1 svogūno.

Paruošimo būdas

Supjaustykite vištieną juostelėmis, o svogūnus ir česnakus – griežinėliais. Kepkite svogūnus, česnakus ir vištieną keptuvėje, kol visos sudedamosios dalys paruduos. Išvirkite makaronus.

Sumaišykite makaronų prieskonių pakelį su grietinėle ir puse stiklinės vandens. Supilkite mišinį į keptuvę su kepta vištiena. Troškinkite keletą minučių.

Sudėkite karštus makaronus į padažą. Maišykite ir troškinkite dar minutę. Patiekite pabarstytus supjaustytomis petražolėmis.

Argentinietiškas sojų kepsnys

Reikės

2 česnako skiltelių,
maltų juodųjų pipirų,
0,3 stiklinės kviečių gemalų,
susmulkintų petražolių (3 valgomųjų šaukštų),
2 stiklinių sojų miltų,
1 svogūno,
3 kiaušinių,
1 stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų,
4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
maltų džiūvėsėlių,
0,5 stiklinės pieno,
2 valgomųjų šaukštų vandens,
2 arbatinių šaukštelių druskos,
aliejus, (kepti).

Paruošimo būdas

Viename dubenyje sumaišykite sojų miltus, pilno grūdo miltus, kviečių gemalus, 1 šaukštelį druskos, šiek tiek pipirų ir petražoles.

Įkaitinkite troškintuvėje 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir pakepinkite apie 5 min. ant vidutinės ugnies smulkintą svogūną bei česnaką. Paskaninkite svogūną bei česnaką druska ir sudėkite į miltų mišinį.

Į nedidelį dubenėlį įmuškite 2 kiaušinius, supilkite pieną, likusį alyvuogių aliejų, sudėkite miltų mišinį ir išmaišykite, kad būtų lipni tešlą (jei reikia, įpilkite 2 valgomuosius šaukštus vandens).

Paruoštą tešlą įdėkite maždaug valandai į šaldytuvą.

Išplakite nedideliame dubenėlyje likusį kiaušinį. Supilkite į lėkštę džiūvėsėlius.

Iš atšaldytos tešlos rankomis formuokite plokščius kepsnius ir apvoliokite juos plaktame kiaušinyje bei džiūvėsėliuose. Kepkite apvoliotus kepsnius įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, kol gražiai apskrunda.

Patiekti karštus su morkomis, salotomis ir citrinos griežinėliu.

Sveikuolių sausainiai

Reikės

Avižinių dribsnių,
razinų,
džiovintų slyvų,
džiovintų abrikosų,
gliaudytų saulėgrąžų,
sezamų sėklų,
džiovintų spanguolių.

Paruošimo būdas

Džiovintus vaisius supjaustome, suberiame saulėgrąžas, įberiame tiek avižinių dribsnių, kad iš masės galima būtų lipdyti sausainius. Suformuojame sausainius, apibarstome sezamų sėklomis ir kepame apie 30 min. 200 °C temperatūros orkaitėje.

Salotos su pupelėmis, agurkais ir morkomis

Reikės

1 skardinės raudonųjų konservuotų pupelių,
2 marinuotų arba raugintų agurkų,
1 raudonojo svogūno,
1 didelės morkos,
2 riekių baltos duonos,
2 skiltelių česnako,
aliejaus kepti.

Paruošimo būdas

Duona supjaustoma nedideliais kubeliais ir su smulkiai supjaustytu česnaku pakepama. Ją geriausia pasikepti pirmą, kad gabaliukai apdžiūtų ir taptų tarškantys, o ne minkšti. Tik nereikia jų iki rudumo ir traškumo kepti.

Agurkai supjaustomi smulkiai – nedideliais šiaudeliais arba kubeliais. Svogūnas supjaustomas smulkiai.

Morka sutarkuojama šiaudeliais. Burokine tarka tarkuoti netiks – bus per dideli gabaliukai.

Pupelės nuplaunamos ir suverčiamos į indą. (Galima imti baltas pupeles, bet jos bus šiek tiek per švelnios.) Ant jų suberiamas svogūnas, sudedamos morkos ir agurkai. Viskas išmaišoma.

Druskos turėtų užtekti nuo agurkų, bet jeigu jos reikia, įberti. Tada į salotas reikia suberti keptos duonos kubelius. Atsargiai išmaišyti. Galima paskaninti majonezu arba majonezo ir grietinės padažu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų