Pereiti į pagrindinį turinį

Prabangos prekė – šokoladas

2010-10-16 23:59
Požymis: tikras vokiškas šokoladas nėra saldus ar kreminis – jame itin ryškiai jaučiamas kakavos pupelių skonis.
Požymis: tikras vokiškas šokoladas nėra saldus ar kreminis – jame itin ryškiai jaučiamas kakavos pupelių skonis. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Lietuvoje pradėta prekiauti dviejų naujų rūšių šokoladu – "Feodora" ir "Hachez", kurių istorija skaičiuoja daugiau nei šimtą metų.

Šalia garsiųjų šveicariškų ir belgiškų šokoladų deramą vietą lentynoje užima ir senasis vokiškas šokoladas. Šokoladai "Feodora" šiemet mini garbingą šimto metų jubiliejų, "Hachez" jau skaičiuoja 120-uosius metus.

Vardą "Feodora" šokolado gamintojai pasiskolino iš paskutinio Vokietijos monarcho kaizerio Vilhelmo II sesers. Pasakojama, jog ji taip mėgo šį šokoladą, kad leido gamintojams jį pavadinti savo vardu. Iki šiol ant kiekvienos šokolado dėžutės yra ženklas su jos parašo kopija, liudijančia šį susitarimą.

Nors abiejų rūšių šokoladas parduodamas visame pasaulyje, jis verdamas vienintelėje gamykloje Brėmeno centre. "Galite būti tikri, kad pirkdami mūsų šokoladą tiek Vokietijoje, tiek bet kurioje kitoje šalyje gausite visiškai tokio paties skonio", – žadėjo šokoladą gaminančių įmonių eksporto direktorius Uwe Peteris Vielstichas.

Šokoladai "Feodora" ir "Hachez" – prabangos prekė. Daug šių prekės ženklų gaminių specialiai įpakuoti taip, kad iškart juos būtų galima dovanoti.

Viena iš tokio šokolado išskirtinumo ir brangumo priežasčių – aukščiausios kokybės kakavos pupelės. Iš visų, surenkamų pasaulyje, šio šokolado gamintojai kaip tinkamas atsirenka tik 5 proc. Jos į gamyklą Vokietijoje atvežamos iš Ekvadoro ir Venesuelos.

Be to, skiriasi ir gamybos technologijos. Šokoladas maišomas net tris dienas, kad visos sudedamosio dalys tobulai susilietų į vieną visumą. Tikram šokolado skoniui išgauti nenaudojami jokie dirbtiniai priedai ar spalvikliai – viskas gaminama tik iš natūralių produktų.

"Taip, mūsų produktai brangūs, nes jie yra aukščiausios kokybės. Tačiau, pavyzdžiui, Estijoje jais pradėjome prekiauti prieš dvejus metus, kai buvo pats ekonominės krizės įkarštis, o žmonės juos vis tiek pirko", – pasakojo U.P.Vielstichas.


Kaip ragauti šokoladą?


Ragauti šokoladą, kaip ir vyną, reikia mokėti. "Juk vyno negeriate stiklinėmis kaip vandens. Ir šokolado nereikia valgyti kaip duonos kepalo", – šypsojosi U.P.Vielstichas.


Pirmiausia, prieš valgant šokoladą, reikia jį apžiūrėti. Jei jis visiškai juodas, vadinasi, kakavos pupelės buvo per daug sudegintos, o jei per šviesus – atvirkščiai, per mažai apskrudintos. Eksperto akis greitai atpažįsta geriausią sodrią rudą, beveik raudoną spalvą.

Be to, šokoladas turi šiek tiek švytėti – tai liudija aukščiausią jo kokybę. Pauosčius šokolado plytelę turi jaustis aiškus kakavos pupelių, o ne kokių nors priemaišų kvapas.

"Dar viena gudrybė – perlaužiant gerą šokoladą turi pasigirsti trakštelėjimas. Jei ne – kažkas jam ne taip", – aiškino ekspertas. Šokolado skonis turi būti geras ne tik pačiu ragavimo momentu, bet ir paskui maloniai jaustis gomuryje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų