Riešutas – universalus produktas, tinkantis ne tik sveikam užkandžiui, bet ir pagardinti įvairiausius patiekalus. Žymus kulinaras Linas Samėnas teigia, kad visi be išimties riešutai yra tinkami salotoms, tik kiekvienas juos renkasi pagal savo skonį. Virtuvės virtuozas dalinasi kiek neįprastu, bet šiuo metu lietuviams labai tinkančiu salotų receptu, kuriame braškės derinamos su burokėliais, o šis derinys dar pagardinamas sūdytų pistacijų ir kedrų riešutais (pinijomis).
L. Samėnas riešutus naudoja dažnai, juos atsirenka pagal savo skonį: „Mano mėgstamiausi – pistacijos, nes jos patiekalui suteikia ypatingą, nekasdieninį skonį su prabangos pojūčiu. Kedrines pinijas naudoju, kai norisi aliejingo karstelėjimo ar dominuojančio skonio, tik įspėju – šių riešutų nereikia padauginti, – sako kulinaras. – Gaminant salotas namuose idealiausiai tinka riešutų mišiniai.
Burokėlių ir braškių salotoms reikės:
• 1 vnt. virto burokėlio
• 8 vnt. šviežių arba vytintų braškių
• 10 vnt. šviežio kopūstų lapų
• 10 lapelių petražolės plačialapės
• 3 stiebų svogūnų laiškų
• 20 vnt. kedrinių pinijų
• 6 vnt. sūdytų pistacijų
• 3 šaukštų pirmo spaudimo rapsų aliejaus
• 3 vnt. juodųjų pipirų
• 1 vnt. kvapiųjų pipirų
• Žiupsnelio rupios druskos
Gaminimas:
1. Dalį burokėlio sutrinkite elektriniu smulkintuvu ir perkoškite per sietą. Kitą dalį burokėlio supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Braškes supjaustykite plonais griežinėliais.
3. Svogūnų laiškus supjaustykite plonais šiaudeliais.
4. Nuskabykite gražiausius ir žaliausius petražolių lapelius, palikite pakankamai ilgus kotelius.
5. Pistacijas sumalkite su aliejumi ir druska. Malkite, kol beveik neliks didelių riešutų gabalėlių.
6. Paruoškite didelę šviesią arba permatomą lėkštę ir dėliokite visus produktus mozaikos principu, tarpuose užpilkite trintų burokėlių ir pistacijų aliejaus.
7. Salotas pabarstykite druska, šviežiais maltais ir kvapiais pipirais, kepintomis kedrinėmis pinijomis.
Skanių ir įsimintinų pojūčių!
Naujausi komentarai