Nors apie augalo gydomąjį poveikį kalbėta jau Antikos laikais, šių dienų visuomenę užvaldžiusios sveikos gyvensenos mada tarsi iš naujo atranda saliero naudą.
„The Independent“ apžvelgė 2016-ųjų mitybos tendencijas pasaulyje: sąraše atsidūrė ir saliero šaknis, kaip vis dažniau patiekaluose naudojamas ingredientas. Augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė jau ilgiau nei 2 mėnesius kasdien geria žaliąsias salierų sultis, ir, kaip ji teigia, rezultatai puikūs: „Bandžiau gerti sultis skirtingu dienos metu. Supratau, jog mano organizmui tinkamiausias laikas yra 22 val. Tuo metu organizmas ilsisi, todėl saliero sultys palengvina virškinimą, skaido riebalus, padeda išvengti rytinio tinimo“.
Salieras – prieskoninis augalas, jam būdingas specifinis kartus skonis. Pasak G. Jonaitytės, tai yra priežastis, kodėl žmones nevartoja vienų ar kitų augalo dalių. Tačiau ji pataria naudoti visas saliero dalis skirtingiems patiekalams skirtingų sezonų metu: „Šaknys tinka salotoms, troškiniams, kepimui orkaitėje, konservavimui. Lapkočiai – salotoms, sultims, kokteiliams“. Augalinės mitybos ekspertė rekomenduoja salierą laikyti užmerktą šaltame vandenyje, kurį reikia keisti kas 2–3 dienas, – taip salieras ilgiau išlieka šviežias, iki 2 ar daugiau savaičių.
„Salieras turi daug fermentų, chlorofilo, foliorūgšties, geležies, kalio, fosforo, magnio, vitaminų A, B, C; jo sudėtyje 95 proc. vandens, daug natūralios druskos, maistinių skaidulų, – aiškina G. Jonaitytė. – Ši daržovė stiprina imunitetą, reguliuoja kūno skysčius, valo inkstus, gerina akių, odos būklę, yra naudingas virškinimui“.
Nereikėtų pamiršti, jog terminis apdorojimas mažina saliero maistinę vertę. „Norint pajusti gydomąjį saliero poveikį, jį reikėtų vartoti kasdien“, – pabrėžia G.Jonaitytė.
Salieras ypač naudingas:
nėštumo metu ir po gimdymo,
padidėjus skrandžio rūgštingumui,
sergant osteoporoze,
sergant sąnarių, inkstų ligomis (sutepa sąnarius, šalina druskas, inkstų akmenis),
esant aukštam kraujospūdžiui ar padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje.
Receptai
Keptas sūrio ir salierų troškinys
Reikės:
100 g sviesto,
900 g salierų stiebų,
3 šaukštų miltų,
250 ml pieno,
150 g pievagrybių,
1 saldžiosios paprikos,
120 g Čederio sūrio,
50 g maltų džiūvėsėlių.
Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros, įdėkite 30 g sviesto, ir 5 min. kepkite smulkiai pjaustytą salierą. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską, įpilkite pieno. Į gautą vientisą masę sudėkite smulkiai pjaustytus pievagrybius, saldžiąją papriką, įtarkuokite sūrio. Ištirpinkite likusį sviestą, įmaišykite džiūvėsėlių. Saliero ir sūrio mišinį sudėkite į kepimo formą ir apliekite džiūvėsėlių ir sviesto lydiniu. Kepkite 20 min., 175 ºC įkaitintoje orkaitėje. Skanaus!
Salierinė bulvių košė su krienais
Reikės:
2 salierų šaknų,
1,5 kg bulvių,
120 g grietinėlės (35 proc.),
120 g sviesto,
šaukštelio tarkuoto krieno šaknies,
žiupsnelio druskos.
Nulupkite ir kubeliais supjaustykite saliero šaknis, bulves. Sudėkite pjaustytas daržoves į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu (kad apsemtų), įberkite druskos. Užkaiskite puodą iki vidutinės temperatūros ir virinkite 15–20 min., kol saliero šaknys ir bulvės suminkštės. Išvirtas daržoves sutrinkite, įmaišykite grietinėlę, sviestą. Gautą vientisos tekstūros košę paskaninkite druska, pipirais, žolelėmis. Skanaus!
Naujausi komentarai