Savaitgalio pietums – rizotas su moliūgu ir prancūziškas tortas „Opera“

  • Teksto dydis:

Sopranas, tenoras, baritonas – biskvitas, kremas ganašas... Štai taip šmaikštieji šefai Ali Gadžijevas ir Gian Luca Demarco pristato nuostabų klasikinį prancūzišką tortą „Opera“.

Šokolado, kavos, riešutų derinys yra vienas mėgstamiausių, dėl to šis desertas yra toks populiarus visame pasaulyje jau daugiau nei šimtą metų.

Dar viena klasika, tik itališka – tai rizotas, kuris vertinamas visame pasaulyje ir jo variacijų gali būti įvairiausių. Kadangi šiuo metu yra moliūgų metas, Gian Luca siūlo pasigaminti rizotą su moliūgais.

Virtuvės šefai kviečia susitikti šeštadienį, 9 val., laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.

Rizotas su moliūgais

Reikės:

    • 300 g „Carnaroli“ ryžių

    • 600 g moliūgų

    • 1 vidutinio dydžio svogūno

    • 1,5 l vandens

    • 2 kubelių daržovių sultinio

    • 80 g parmezano sūrio

    • 60 g baltojo vyno

    • 50 g sviesto

    • Saporoso balzaminio acto

    • Kelių šviežio baziliko lapelių

    • Juodųjų pipirų

    • Druskos

    • Ypač tyro alyvuogių aliejus

Rizoto gamybą reikia pradėti nuo sultinio – į verdantį vandenį įdėti sultinio kubelius, išmaišyti ir palikti. Moliūgą nulupti ir supjaustyti smulkiais kubeliais. Taip pat smulkiai supjaustyti svogūną. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinti svogūną. Tuomet sudėti moliūgą ir dar šiek tiek pakepinti.

Supilti ryžius ir kepti, kol jie taps beveik skaidrūs (viduryje dar matoma balta širdelė). Tuomet supilti vyną. Po dviejų minučių pradėti pilti verdantį sultinį. Pradžiai įpilti du samčius. Rizoto virti ant vidutinės kaitros pastoviai maišant. Nugaravus skysčiui po truputį pilti sultinį. Tai užtruks apie 15-20 min. Kai ryžiai suminkštėja ir tampa apvalūs, įdėti sviestą ir permaišyti. Įpilti šlakelį Saporoso balzaminio acto ir įdėti kelis baziliko lapelius.

Serviruoti lėkštėje. Rizotą paskleisti joje plonu sluoksniu. Pagardinti Saporoso balzaminiu actu, druska ir pipirais.

Tortas „Opera“

Biskvitui reikės:

  • 4 kiaušinių baltymų

    • 4 kiaušinių

    • 80 g cukraus

    • 130 g migdolų miltų

    • 40 g miltų

    • 75 g cukraus pudros

    • 15 g sviesto

Šokoladiniam ganašui reikės:

    • 250 g grietinėlės

    • 450 g juodo šokolado

    • 50 g pieniško šokolado

    • 20 g sviesto (kambario temperatūros)

Sviestiniam kiaušininiam kremui reikės:

    • 125 g cukraus

    • 60 g vandens

    • 6 kiaušinių trynių

    • 200 g sviesto (kambario temperatūros)

    • Vandens

    • Cukraus

Biskvitų sirupavimui:

    • Puodelio kavos

Kiaušinius su 40 g cukraus išplakti iki standžių putų. Atskirai išplakti kiaušinių baltymus su likusiu 40 g cukraus taip pat iki standžių putų. Birius ingredientus sumaišyti atskirame inde. Kiaušinių mases sujungti ir suberti birius ingredientus. Permaišyti iki vientisos masės. Supilti išlydytą sviestą ir dar kartą permaišyti.

Masę supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą.

Kepti 190°C apie 10 min. Iškepusį biskvitą atvėsinti.

Prikaistuvyje pakaitinti grietinėlę maždaug iki 80°C. Į atskirą indą supilti abu šokoladus ir užpilti karšta grietinėle. Maišant ištirpinti šokoladą. Sudėti sviestą ir trintuvu sujungti į vientisą blizgią masę. Palikti atvėsti.

Kremo gamybą pradėti nuo sirupo. Cukrų ir vandenį supilti į prikaistuvį ir kaitinti iki 118°C temperatūros. Trynius plakti šluotele ir lėta srovele nuplikyti sirupu (sirupą pilti plona srovele katiliuko sienele). Plakti iki standžių putų.

Į masę sudėti kambario temperatūros sviestą ir šiek tiek paplakti iki vientiso blizgaus kremo.

Torto surinkimas pradedamas nuo viršutinio sluoksnio. Ant pjaustymo lentelės padėti skaidrią plėvelę ir ant jos torto formą. Visų pirma įpilti ganašą ir plonu sluoksniu išlyginti. Tuomet dėti išpjautą biskvitą, suvilgyti kavos sirupu, dėti sviestinį kremą, kurį reikia kiek įmano lygiau paskleisti. Ant jo užpilti ir išlyginti ganašą ir vėl kartoti sluoksnius iki formos viršaus. Paskutinis sluoksnis turi būti biskvito, kurį dar reikia suvilgyti kava. Tortą palikti šaldytuve parai laiko.

Tortą ištraukti iš formos. Jo viršus turi būti ganašas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Kazkokia kose rizotu pavadino, fui, o tortas kuo daugiau priedu, tuo brangiau ir skrandziui sunkiau virskinti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių