Pereiti į pagrindinį turinį

Skran­dį ir sie­lą šil­dan­tys ru­de­niš­ki re­cep­tai

2016-11-12 03:46

Žvar­bus ru­duo, kai į lau­ką ne­vi­lio­ja nei auk­sas­pal­vių la­pų ki­li­mas, nei Ka­lė­dų nuo­tai­ką at­ne­šan­tis snie­gas, yra pui­ki pro­ga mė­gau­tis jau­kių na­mų tei­kia­mais džiaugs­mais.

Vie­nas iš jų – ga­li­my­bė pa­šei­mi­nin­kau­ti vir­tu­vė­je, čia su­ku­riant tik­rus ku­li­na­ri­jos še­dev­rus. Jei skir­ti lai­ko sa­vo, kaip vir­tu­vės še­fo, ta­len­tams at­skleis­ti neat­ran­da­te dėl to, kad trūks­ta idė­jų, iš­ban­dy­ki­te šiuos gar­džius, skran­dį ir sie­lą šil­dan­čius re­cep­tus!

Mo­liū­gų sriu­ba

Rei­kės:

šiek tiek aly­vuo­gių alie­jaus,

maž­daug 20 g svies­to,

1 l dar­žo­vių sul­ti­nio,

maž­daug pu­sės vi­du­ti­nio dy­džio mo­liū­go,

1 di­de­lės bul­vės,

1 di­de­lio svo­gū­no,

1 ne­di­de­lės mor­kos,

2–3 ar­ba­ti­nių šaukš­te­lių ka­rio.

Mo­liū­gą, bul­vę bei mor­ką nu­skus­ki­te ir su­smul­kin­ki­te ne­di­de­liais ga­ba­lė­liais, svo­gū­ną smul­kiai su­ka­po­ki­te. Di­de­lė­je kep­tu­vė­je ar troš­kin­tu­ve įkai­tin­ta­me alie­ju­je iš­tir­pin­ki­te svies­tą. Su­dė­ki­te smul­kiai ka­po­tą svo­gū­ną ir šiek tiek ap­ke­pin­ki­te, kol su­minkš­tės. Su­dė­ki­te li­ku­sias su­smul­kin­tas dar­žo­ves, api­bars­ty­ki­te ka­riu, iš­mai­šy­ki­te ir ke­le­tą mi­nu­čių pa­kep­ki­te. Tuo­met su­pil­ki­te sul­ti­nį, už­den­ki­te kep­tu­vę ir ant vi­du­ti­nės ug­nies troš­kin­ki­te maž­daug pu­sę va­lan­dos, kol vi­sos dar­žo­vės su­minkš­tės. Kiek pra­vė­su­sią sriu­bą su­trin­ki­te iki vien­ti­sos ma­sės. Šią sriu­ba itin tin­ka pa­gar­din­ti kre­mi­niu sū­riu, pa­ke­pin­tos šo­ni­nės ga­ba­lė­liais ar pa­tiek­ti su rie­ke­le čes­na­ki­nio skre­bu­čio.

Ar­ba­ta tik suau­gu­sie­siems

Rei­kės:

40 ml vis­kio ar­ba bren­džio,

150 ml obuo­lių sul­čių,

ci­na­mo­no laz­de­lės,

skil­te­lės cit­ri­nos,

1 ar­ba­ti­nio šaukš­te­lio me­daus.

Ma­ža­me puo­de ant vi­du­ti­nės ug­nies pa­kai­tin­ki­te obuo­lių sul­tis, iš­tir­pin­ki­te me­dų, su­pil­ki­te al­ko­ho­lį ir vis pa­mai­šy­da­mi dar pa­kai­tin­ki­te 1–2 min., bet jo­kiu bū­du ne­leis­ki­te už­vir­ti. Pa­tie­ki­te su cit­ri­na ir ci­na­mo­no laz­de­le.

Bur­gun­diš­ka jau­tie­na

Rei­kės:

tru­pu­čio aly­vuo­gių alie­jaus,

maž­daug 1 kg ge­ros ko­ky­bės jau­tie­nos,

100 g šal­tai rū­ky­tos šo­ni­nės,

3–4 vi­du­ti­nio dy­džio mor­kų,

3–4 svo­gū­nų,

4–5 čes­na­ko skil­te­lių,

2 val­go­mų­jų šaukš­tų mil­tų,

2 val­go­mų­jų šaukš­tų po­mi­do­rų pa­stos,

450–500 ml sau­so rau­do­no­jo vy­no,

450–500 ml jau­tie­nos sul­ti­nio,

2 di­de­lių sau­jų pie­vag­ry­bių,

1–2 di­de­lių sau­jų miš­ko gry­bų,

kva­pių­jų pi­pi­rų, lau­ro la­pų, drus­kos, mal­tų juo­dų­jų pi­pi­rų, čiob­re­lių.

Jau­tie­ną su­pjaus­ty­ki­te maž­daug tri­jų pirš­tų sto­rio ga­ba­lė­liais ir nu­sau­si­nę po­pie­ri­niu rankš­luos­čiu bei kiek pa­bars­tę drus­ka ir pi­pi­rais, ku­riam lai­kui pa­li­ki­te. Di­de­lia­me puo­de sto­rais kraš­tais (tin­ka­mu nau­do­ti ir or­kai­tė­je) įkai­tin­ki­te šiek tiek alie­jaus ir ap­ke­pin­ki­te ne­di­de­lė­mis juos­te­lė­mis su­pjaus­ty­tą šo­ni­nę, kol ši ap­skrus bei iš­si­skirs tau­kai. Tuo­met šo­ni­nę iš­grieb­ki­te kiau­ra­sam­čiu ir pa­li­ki­te, o li­ku­siuo­se rie­ba­luo­se ap­ke­pin­ki­te jau­tie­ną. Ge­riau­siai mė­są kep­ti per ke­le­tą kar­tų, kad vi­si ga­ba­lė­liai ga­lė­tų gra­žiai ap­skrus­ti iš vi­sų pu­sių. Ap­ke­pu­sią jau­tie­ną pa­dė­ki­te į ša­lį. Tuo­met į puo­de li­ku­sius rie­ba­lus su­dė­ki­te pus­žie­džiais su­pjaus­ty­tus svo­gū­nus, ke­lias mi­nu­tes pa­ke­pi­nę su­dė­ki­te stam­biai pjaus­ty­tas mor­kas ir čes­na­ko skil­te­les. Jei rei­kia, įpil­ki­te šiek tiek alie­jaus, kad dar­žo­vės neim­tų svil­ti. Su­pil­ki­te po­mi­do­rų pa­stą ir iš­mai­šy­ki­te. Ant dar­žo­vių už­bars­ty­ki­te mil­tus, su­pil­ki­te maž­daug pu­sę stik­li­nės vy­no ir men­te­le nu­brau­ki­te puo­do kraš­tus ir dug­ną, kad ne­pra­dė­tų svil­ti. Su­dė­ki­te jau­tie­ną bei šo­ni­nę, su­pil­ki­te sul­ti­nį ir li­ku­sį vy­ną, su­ber­ki­te lau­ro la­pus, čiob­re­lius bei kva­piuo­sius pi­pi­rus. Mė­sa tu­rė­tų bū­ti ap­sem­ta skys­čio. Jei šio trūks­ta, įpil­ki­te dar šiek tiek vy­no ir sul­ti­nio. Už­vir­ki­te troš­ki­nį, už­den­ki­te ir dė­ki­te į iki 160 0C įkai­tin­tą or­kai­tę maž­daug trims va­lan­doms. Ke­pi­mo lai­kas pri­klau­so nuo mė­sos ko­ky­bės, ga­ba­lė­lių dy­džio, tad po dvie­jų va­lan­dų pa­tik­rin­ki­te – pa­ruoš­ta mė­sa tu­ri im­ti by­rė­ti vos pa­ju­di­nus ša­ku­te. Baigdami gaminti su­dė­ki­te ir smul­kin­tus gry­bus, pa­troš­kin­ki­te dar maž­daug 20 min. Jei rei­kia, pa­sū­dy­ki­te. Ska­niau­sias šis pa­tie­ka­las su bul­vių ko­še.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų