Ant tikrų lietuviškų švenčių stalo turi būti šakotis. Išsikepti tikrą spygliuotą keksą yra sudėtinga net ir patyrusiai šeimininkei, tačiau šakočio tešlos mėnuliukai – smagus iššūkis kiekvienai konditerei.
Marcipanui:
200 g marcipanų masės,
40 g pistacijų,
10 g miltelinio cukraus.
Tešlai:
200 g sviesto,
200 g cukraus,
4 kiaušinių,
1 citrinos,
100 g luptų migdolų,
100 g miltų,
žiupsnelis maldų gvazdikėlių,
žiupsnelis druskos.
Papuošti:
100 g apelsinų marmelado,
300–400 g baltojo kepinių šokolado,
cukrinių pabarstukų papuošti.
Susmulkintą marcipanų masę suminkyti su kapotomis pistacijomis ir milteliniu cukrumi. Neminkyti per ilgai, nes marcipano masė bus riebi ir kočiojama trupės. Marcipano masę padalyti per pusę, kiekvieną gabalą padėti ant milteliniu cukrumi pabarstytos lentutės ir iškočioti į 26 cm skersmens lakštus.
Tešlai sviestą plakikliu išsukti su cukrumi, įmaišyti trynius, suberti maltus gvazdikėlius, nutarkuotą citrinos žievelę ir viską išmaišyti. Migdolus nulupti, sumalti ir sumaišius su miltais sukrėsti į tešlą. Baltymus išplakti su druska ir atsargiai įmaišyti į tešlą.
Kepimo popieriumi iškloti 26 cm skersmens formą. 3 šaukštus tešlos paskirstyti kepimo formoje, kepinį pašauti į įkaitintą 180 °C orkaitę įjungus grilio funkciją. Kepti kol tešla sustandės ir bus auksinės spalvos (apie 3 min). Ant iškepto lakšto vėl tolygiai paskirstyti 3 šaukštus tešlos, stengiantis nepažeisti iškepusio sluoksnio, ir vėl kepti 3 min.
Po 2–3 sluoksnių kepinį užkloti marcipano sluoksniu, jį padengti dar 3 šaukštais tešlos. Vėl kepti iki 2–3 sluoksnių. Užkloti antrąja marcipano masės dalimi. Galiausiai iškepti likusią tešlą tepant lygiai taip pat – sluoksniais.
Kepinį išimti iš formos ir dar karštą aptepti marmeladu. Palikti, kad susigertų (išdžiūtų) – geriausia per naktį.
Formele išspausti mėnuliukus. Šokoladą pašildyti puode su vandeniu, naudojantis šakute, glaistu aplieti mėnuliukus. Juos apibarstyti pabarstukais ir palikti išdžiūti.
Marcipanų masė
100 g migdolų,
40 ml brendžio,
1 šaukštas vandens,
100 g miltelinio cukraus,
5 lašai migdolų esencijos.
Išeiga – 200 g
Verdančiu vandeniu 3 kartus nuplikyti migdolus ir užpilti šaltu. Taip bus lengviau pašalinti riešutų odelę. Migdolus be odelės kelias minutes padžiovinti iki 100 °C įkaitintoje orkaitėje. Tada migdolus sumalti ir sumaišyti su milteliniu cukrumi. Įpilti brendžio, šaukštą vandens ir viską maišyti iki vientisos masės, kol ją bus sunku maišyti. Įlašinti migdolų esencijos ir gerai išmaišyti. Masę palikti šaldytuve, kad šiek tiek pastingtų, bet ne trumpiau nei 2 valandas.
Bendrovės „Diena Media News“ portalai kaunodiena.lt, kl.lt ir diena.lt skelbia Šv.Kalėdomis kvepiantį receptų konkursą. Kurkite ir fotografuokite naujus kalėdinius receptus ar siųskite tradicija jau tapusius šeimos receptus. Svarbiausia sąlyga – receptas turi būti kalėdinis.
Savo receptus siųskite adresu [email protected] iki gruodžio 20 d., temoje įrašę: „Kalėdinis receptas“. Trys laimėtojai, kuriuos redakcija išrinks su skaitytojų pagalba, bus paskelbti gruodžio 21 dieną.
Nugalėtojų laukia vitaminai “Dienos formulė N90“. Šių vitaminų sudėtyje esantys svarbiausi vitaminai A, B1, B2, B6, B12, C, D3, E, folio ir pantoteno rūgštys, gali padėti palaikyti žvalumą ir darbingumą visai dienai. Pakuotės užtenka trims mėnesiams. Tinka vaikams nuo 9 metų. Paskubėkite dalyvauti ir laimėkite!
Naujausi komentarai